Vad är egentligen skillnaden på halloween, allhelgona och alla helgons dag?
Vad är egentligen skillnaden på halloween, allhelgona och alla helgons dag? - Foto: Pixabay & Maja Suslin/ SCANPIX/ TT

Då är det halloween och alla helgons dag – här är skillnaden

Vilken är en röd dag? När ska man gå "bus eller godis" och vilken av dagarna är det man brukar besöka kyrkogården? Nyheter24 reder ut.


Vilken dag ska man gå bus eller godis och vilken dag ska man gå till kyrkogården och tända ljus? Och när är det egentligen man ska ha halloweenfest? 

Stor förvirring råder kring de olika dagarna, men vi har rett ut allt. 

Halloween

På halloween gör många lyktor av pumpor. Bildkälla: Pixabay

Halloween kan i Sverige också kallas allhelgonaafton, men det vanligaste är att man säger halloween. Dagen har sitt ursprung på Irland och delar av Skottland. Nu är halloween störst i USA och Storbritannien. 

I USA och Storbritannien firas halloween alltid den 31 oktober. Detta eftersom halloween är dagen, eller aftonen, före allhelgonadagen som alltid infaller 1 november. 

I Sverige finns det lite olika uppfattning om man ska fira halloween den 31 november (dagen före allhelgonadagen) eller dagen före alla helgons dag (som alltid är den lördag som infaller mellan den 31 oktober och 6 november).

I Sverige har halloween ingen koppling till kyrkan eller firandet av alla helgons dag. 

Det är på halloween som man brukar gå dörr till dörr och säga "bus eller godis". Halloween-fester brukar i Sverige hållas på helgerna runt omkring 31 oktober. 

Allhelgonadagen

Allhelgonadagen infaller alltid 1 november. Bildkälla: AP Photo/Nick Ut/TT

Infaller alltid den 1 november. Allhelgonadagen var först samma dag som alla helgons dag, men 1952 fattades beslut om att flytta alla helgons dag till lördagen som infaller mellan den 31 oktober och 6 november. Då fick 1 november namnet allhelgonadagen i den svenska almanackan. 

Ursprunget till allhelgonadagen och alla helgons dag är därför samma. 

Alla helgons dag

Alla helgons dag är en kristen högtid och då är det vanligt att man tänder ljus vid gravar. Bildkälla: Maja Suslin/ SCANPIX/ TT

Nu kommer vi till alla helgons dag, som vi redan nämnt infaller på lördagen mellan den 31 oktober och 6 november, vilket alltid är under vecka 44. 2021 är det den 6 november.

Alla helgons dag är en kristen högtid som firas till martyrers och helgons ära och har firats sedan medeltiden. 

I Sverige är alla helgons dag en allmän helgdag, alltså en röd dag. Men eftersom det alltid är en lördag är det få vars arbetsschema påverkas av detta. Dock så är exempelvis Systembolaget stängt på alla helgons dag. Men dagen före (alla helgons afton) så håller Systembolaget öppet som vanligt.

Det är på alla helgons dag som många besöker kyrkogårdar och tänder ljus vid gravarna.

Kolla också in Lina som gör sjukt läskigt halloweensmink här.  

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Firar du halloween?
Tack för din röst!