Stockholm

Snart slår vi om till vintertid – kan vara sista gången

träd med snö på sig, en klocka.
Vintertid kan komma att slopas. Foto: Pixabay

På söndag är det dags att vrida tillbaka klockan en timme och slå om till vintertid. Men det kan vara den sista gången som vi gör detta om EU får bestämma.


Läs mer

Om ett par dagar är det dags att ställa tillbaka klockan en timme. Varför? Jo det är dags att gå över till vintertid. Och ser man till hur vädret kommer att se ut framöver så kan man säga att vintern verkligen anlänt till Sverige. 

När ställer du tillbaka klockan?

Vilken dag och vilken tid ska du ställa tillbaka klockan? Praktiskt nog så sker tidsomställningen på en helg, det betyder att du i lugn och ro kan ställa om klockan på söndagsmorgonen. Jobbar du helg så får du alltså en timmes extra sömn, natten lördag till söndag. 

Klockan ställs alltså tillbaka natten lördag till söndag, det vill säga natten mellan den 27 och 28 oktober. Det betyder att du klockan 03:00 den 28 oktober ska vrida tillbaka klockan till 02:00.

Numera så ställs de flesta digitala klockor, på till exempel mobiltelefoner, om av sig själv, det innebär att du egentligen inte behöver göra någonting. Men tänk på att verkligen kolla upp så att det gäller för även din telefon.

Ett tips är att ställa om klockan redan innan du går och lägger dig så behöver du inte oroa dig för att inte gå upp i tid. 

Är klockan 03:00 eller 02:00? Bildkälla: Larsen, Håkon Mosvold

Avskaffa sommar- och vintertid

Gillar du sommar- och vintertid? Eller kanske tycker du att det är helt meningslöst att att vi flänger fram och tillbaka med tiden hela tiden?

Oavsett vad du tycker så är du inte ensam, att behålla eller att ta bort sommar- och vintertid har länge varit på tapeten. Men på senare tid har vi krupit allt närmre att faktiskt slopa tidsomställningen.

Inte minst har frågan blivit allt hetare efter att man på EU-nivå börjat lägga fram förslag för att ta bort omställningen. Även Sveriges infrastrukturminister Tomas Eneroth anser att det inte längre finns bra argument för att fortsätta ställa om klockan.

– Det finns inte längre några starka argument för tidsomställningen, har infrastrukturminister Tomas Eneroth tidigare sagt till SR.  

Så blir det här sista gånge som vi ställer om klockan till vintertid? Det återstår att se men mycket talar för att det blir så. 

Är du intresserad att veta mer om debatten kring vintertid så har Nyheter24 skrivit om EU-förslaget som kan stoppa tidsomställningarna. Här kan du läsa mer om det.

Tycker du att man bör ta bort vintertid?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.