Jean-Claude Juncker, klocka.
Snart kan sommar- och vintertid vara ett minne blott! - Foto: Jean-Francois Badias

EU-förslaget: Fimpa sommar- och vintertid

Du kanske känner igen känslan av att behöva kliva upp en timme tidigare när man ställer tillbaka klockan. Usch va? Goda nyheter för dig som inte tycker om det. Nu kan vinter- och sommartider vara på väg bort!


Brukar du störa dig på att behöva byta om från sommartid till vintertid och vice versa? Då har vi riktigt goda nyheter för dig. Efter många om och men så kan det nu bli så att vi, i framtiden, inte kommer att använda oss av de olika tiderna, skriver Hufvudstadsbladet.

I Finland har frågan länge varit på tapeten och det var till och med de som framförde förslaget till EU-komissionen. Och finländarna verkar ha gjort ett starkt avtryck för nu har EU-komissionen valt att publicera ett förslag om att medlemsländerna borde bestämma sin tidszon före april 2019. 

Starkt jobbat, Finland!

Och det var inte direkt så att folk var oeniga om att vilja slopa tiden. I en enkät som EU-komissionen skickade ut så svarade över 80 procent att de var positivt inställda till att lägga "krånglet" med sommar- och vintertid.

"Dags att välja mellan sommar- och vintertid"

Så här uttryckte EU-komissionens ordförande Jean-Claude Juncker sig i sitt tal inför Europaparlamentet under onsdagen:

– Det är dags att välja mellan sommar- och vintertid. Vi ska inte fortsätta ställa om klockorna två gånger om året, sa Jean-Claude Juncker, skriver Hufvudstadsbladet.

1996 infördes sommar- och vintertid i Europa

Sanningen är att EU egentligen inte har använt sig av sommar- och vintertid så värst länge. Utan det var först 1996 som den europeiska komissionen valde att införa det här som en sorts gemensam standard för alla EU-länder, skriver Illustrerad Vetenskap.

Enligt komissionens regler så är varenda medlemsland tvungen att ställa om till sommartid respektive vintertid samtidigt. Det vill säga den sista helgen i mars samt den sista helgen i oktober.

Vi i Sverige däremot, har använt oss av fenomenet sedan 1980. Lite tidigare, lite bättre – trendsättare. 

Men varför började vi med sommar- och vintertid? Jo! Under krigstider upptäckte Tyskland att de kunde få en timme mer sol om de ställde bak klockan en timme på vintern och på så sätt spara ström. Det kan du läsa mer om här.

Så vi beslutade oss helt enkelt för att haka på! Men nu verkar tiden ha runnit ut för årstidstiderna...

EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!