Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är allt du behöver veta om alla helgons dag

Nyheter | 03/11/2018 08:13

I dag är det alla helgons dag. Men vet du anledningen till varför vi firar den dagen? Här är allt du behöver veta.

I dag är det alla helgons dag, en dag som många blandar ihop med halloween. Men visste du att de faktiskt inte har något att göra med varandra

Varför firar vi alla helgons dag?

Alla helgons dag firas på lördagen i slutet av oktober eller början på november. Dagen firas nämligen alltid någon gång mellan den 31 oktober och den sjätte november. Så varför firar vi egentligen alla helgons dag? 

Temat för firandet är väldigt universellt och handlar om döden och att minnas de döda. Detta görs till stor del genom att tända ljus på kyrkogårdarna för att minnas de anhöriga som har gått bort.

Man säger även att dagen markerar sommarhalvårets slut och vinterns början.  

Historia

Alla helgons dag har firats i flera hundra år, sedan 700-talet för att vara exakt. Traditionen är från början katolsk och firades för de helgon som inte hade en egen dag i almanackan. Dagen efter alla helgon firar man alla själars dag för döda familjemedlemmar. 

I Sverige började man fira allhelgonadagen år 1198 men under 1500-talet försökte man att plocka bort dagen från firandet ur kalendern efter reformationen. Det vill säga när Sverige blev protestantiskt. Men helgdagen klarade sig kvar fram till 1772 då den försvann i och med almanacksreformen, och återinfördes inte förrän 1953 igen.

Vill du veta mer om alla helgons dag så hittar du det här.

Källa: Nordiska museet

Nyheter24 har tidigare skrivit om anledningen till varför vi firar halloween. Känner du till anledningen? Här kan du läsa om varför vi egentligen firar halloween.

Ska du tända ljus på söndag?