En insulinspruta och en kvinna som springer
Visste du skillnaden mellan diabetes typ 1 och 2? - Foto: Hasse Holmberg/FOTOGRAFERNA HOLMBERG och Jessica Gow/TT

Det här är skillnaden mellan diabetes typ 1 och 2

På onsdag går Diabetesgalan av stapeln. Detta år leds galan återigen av Peter Jihde i sällskap av Molly Sandén och Isabel Adrian, som alla har erfarenhet av sjukdomen. Men vad vet du om diabetes? Vad är skillnaden på diabetes typ 1 och 2?


Diabetes är en av Sveriges stora folksjukdomar. Sjukdomen blir allt vanligare och man kan gå länge utan att veta om den. Idag lever cirka en halv miljon svenskar med sjukdomen, enligt Diabetesförbundet

Några som lever med sjukdomen är tv-profilen Peter Jihde och artisten Molly Sandén, båda har typ 1-diabetes. På onsdag kommer de även leda Diabetesgalan på TV3. Det många inte vet är att det är en hel del skillnader mellan de olika typerna.

Diabetes typ 1 

Typ 1-diabetes är delvis en ärftlig sjukdom och utvecklas oftast när man är barn eller i tonåren. Vid typ 1-diabetes har kroppen helt slutat tillverka insulin, vilket gör att man får för mycket socker i blodet. 

Symptom på diabetes typ 1 är bland annat att du blir trött, går snabbt ner i vikt, kissar oftare och du blir mycket törstig. Anledningen till att man drabbas av diabetes typ 1 är till skillnad från diabetes typ 2 inte på något sätt relaterat till livstil eller övervikt.

Typ 1-diabetes är en kronisk sjukdom, vilket innebär att de som har den kommer vara sjuka resten av livet. Diabetes typ 1 behandlas med dagliga insulininjektioner, enligt Vårdguiden 1177.

Diabetes typ 2

Typ 2-diabetes är den vanligaste formen av diabetes och kommer oftast i vuxen ålder. Vid typ 2-diabetes är förmågan att producera insulin inte helt borta men den räcker inte för kroppens behov. 

Typ 2-diabetes är oftast relaterad till livstil och många som har sjukdomen är överviktiga. Fetma är en av orsaken till att kroppscellerna förlorar sin känslighet mot insulin.

För ungefär en tredjedel av de som drabbats av diabetes typ 2 består behandlingen av ändrande matvanor och vardagsmotion. Ytterligare en tredjedel behöver tabletter för att hålla en bra nivå på blodsockret. Den sista tredjedelen behöver precis som personer med diabetes typ 1 dagliga insulininjektioner, enligt Diabetesförbundet.

Det kan faktiskt vara så att man kan ha diabetes utan att veta om det. Nyheter24 har tidigare skrivit om 7 tecken som du kan uppleva om du har drabbats av sjukdomen. Dessa kan du läsa om här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du diabetes?
Tack för din röst!