Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Avslöjandet: Falska sjuksköterskor – på svenska sjukhus

- 14/11/2018, 18:27 -

Uppdrag granskning har avslöjat ett flertal sjuksköterskor runt om i landet som har lyckats fått intyg – trots att de knappt gått i skolan. "Falska sjuksköterskor med äkta intyg", säger de i programmet.

Som sjuksköterska måste du ju såklart har en legitimation som visar att du är utbildad efter EU:s regler. Nu har Uppdrag granskning avslöjat att flera personer har klippt ihop egna betyg och skapat egna legitimationer för att få jobb som sjuksköterska.

På Sveriges bästa sjukhus

Runt om i Sverige på Sveriges bästa sjukhus finns dem. Personal och patienter har ingen aning om det.

Socialstyrelsen är de som kontrollerar ansökningarna från sjuksköterskeelever. När de som söker jobb som sjuksköterska så ska arbetsgivaren kunna lita på personens intyg från Socialstyrelsen. 

Många av sjuksköterskorna som studerat i Rumänien och fått legitimation från Socialstyrelsen har bluffat sina betyg enligt Uppdrag granskning. 

Jobbat heltid på ett lager

Enligt skolorna har eleverna gått klart sjuksköterskeutbildningen trots att de jobbat heltid i Sverige med ett annat yrke under samma period. En kvinna har till exempel jobbat heltid på ett lager i Skåne samtidigt som hon studerade heltid, dagtid i Rumänien.

En man i Skåne som kallas för ”Skåne-läkaren” jobbade tre år som läkare och hade över 1000 patienter. Trots att han hade avslöjats så gjorde arbetsgivarna inte någon polisanmälan. Bluffläkaren gick fri och sökte nya jobb – men som vårdbiträde.

Jobbar med höns

Petru som Uppdrag granskning pratat med berättar att han jobbar med höns och är produktionsansvarig. Men han har utbildat sig till sjuksköterska i Rumänien. 

Dock var det hönsen som tog det mesta av hans tid och uppmärksamhet under studietiden, eftersom han just då jobbade heltid med hönsuppfödning i Sverige. Det blev svårt för Petru att hinna med både och, eftersom att skolan låg i Rumänien.

I programmet medger Petrus att han tycker det är farligt för patienter att bli behandlade av en person som endast gjort proven i skolan. 

– Det är hundra procent farligt, jag vet, säger Petru i programmet.

Petru lovar att han inte kommer jobba som sjuksköterska mer.

Nyheter24 har tidigare skrivit om läkarna som sprider sina blodiga kläder på nätet. Det finns en anledning till varför och det kan du läsa mer om här.

Är du rädd för sprutor?