Karta över Sverige. Varning för slirig väg-skylt. Bil som sladdat.
Under onsdagen utfärdade SMHI en klass 1 varning för plötslig ishalka i flera län. - Foto: Terje Pedersen NTB scanpix/TT, Pixabay

SMHI varnar för plötslig ishalka – här ska du vara extra försiktig

Under onsdagen gick SMHI ut med en varning för ishalka på olika håll i Sverige. Här är länen där du bör vara extra försiktig idag.


Under onsdagen gick SMHI ut med en klass 1-varning för plötslig ishalka på flera olika håll i Sverige på sin hemsida. Varningen gäller länen Västra Götaland, Bohuslän, Göteborg, Halland, Kronoberg, och Jönköpings län.

SMHI har utfärdat en klass-1 varning för plötslig ishalka i delar av Sverige. Bildkälla: Terje Pedersen NTB scanpix/TT

Det här är plötslig ishalka 

Så här definierar SMHI plötslig ishalka i varningen klass 1.

"Väderförhållanden som medför plötslig ishalka, exempelvis underkylt regn, regn på kalla vägbanor eller regn som följs av snabbt tillfrysande vägbanor. Risk för halka på vägar", skriver SMHI på sin hemsida.

Viktigt att tänka på vid halt underlag

Om möjligheten finns så är det alltid fördelaktigt att lämna bilen hemma om man inte vill råka ut för halkan. Men om man behöver ta bilen så är viktig sak att tänka på att anpassa hastigheten efter underlaget. 

Det vill säga, kör inte fortare än att vad du kan hantera. 

"Om du exempelvis kör för fort in i en hal kurva kvittar det hur duktig du är på att köra bil. Naturlagarna vinner alltid. Överskatta aldrig din förmåga! Ta det lugnt!", skriver sajten Övningsköra

Risk för halka även under morgondagen

Även under torsdagen så är det risk för halka i delar av Sverige. Det kommer ett omfattande nederbördsområde in västerifrån, detta kommer att påverka främst södra Sverige.

Nederbörden kommer att börja som snö innan det sedermera övergår till regn som kan frysa. 

Har du ännu inte bytt till vinterdäck på bilen? Då kan det vara hög tid att göra det! Vi har skrivit allt om vad som gäller och när det är dags att byta! Läs allt om det här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bor du i ett av de drabbade länen?
Tack för din röst!