Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Camillas katt dog i hennes armar: "Jag tror han blev förgiftad "

- 28/11/2018, 21:58

Nisse var en två år gammal hankatt, lika pigg och glad som en två-årig katt bör vara. Men från ingenstans dog han, i matte Camillas armar. Camilla tror att han och flera andra katter i Bräkne-Hoby blivit förgiftade.

En kattägares värsta mardröm blev verklighet för Camilla Sandsten, 42. Bondkatten Nisse var bara två år när han kom vinglandes hem. Han var inte bara vinglig utan även otroligt slö och kräktes. Nisse dog senare i Camillas famn, skrikande och kvidande.

Matte Camilla förstod ingenting förrän hon hittade en kräkhög på golvet, där låg en halv mus. 

Jättemånga katter i byn har dött mystiskt

Direkt började det snurra i Camillas huvud, eftersom Nisse inte visat något som helst tecken på sjukdom. Det väcktes direkt misstankar och spekulationer om eventuellt förgiftning av råttgift eller liknande.

– Jag gick ut med det på Facebook och det visade sig att det var jättemånga katter i vår by som dött med liknande symptom. Men också många katter som försvunnit och inte kommit hem, säger Camilla Sandsten till Nyheter24.

Det var när en tjej i samma område hittade sin katt död i en grannes trädgård som Camilla fick nog. Hon startade då en insamling för att kunna skicka katten för obduktion. Engagemang var stort och många tror precis som Camilla, att det nämligen kan handla om rått- eller musgift. 

Enligt Camilla har det även varit "ett musår", vilket även stärker hennes spekulationer ännu mer. 

– Jag tror att folk har varit desperata och bara slängt ut giftet där mössen varit, utan att ha läst på om det innan, fortsätter Camilla till Nyheter24.

Katt och Camilla Sandsten
Camilla Sandsten och hennes bondkatt Nisse. Bildkälla: Privat

Kan bero på okunskap?

Men att det här är något medvetet har Camilla svårt att tro. Hon menar att det säkert bara handlar om okunskap. 

– Men man vet ju aldrig.. Mitt mål just nu är att få stopp på försäljningen av sådana preparat. Jag vill inte att fler ska drabbas, säger Camilla.

Hon fortsätter:

– Även om det inte har visats att det just är detta som katterna dött av, så får man lite mer lugn om dödsorsaken fastställs. 

Vill få bort giftet från marknaden

Camilla berättar även att det är över 10 katter i byn som dött på liknande vis. Men mörkertalet kan vara stort, då det är ännu fler katter som inte har kommit hem.

Framtida målet för Camilla är att få bort giftet helt och hållet från marknaden, även om det skulle visa sig att det inte är dödsorsaken för katterna.

– Jag vill veta varför det ens är tillåtet att säljas. Jag vill få folk att förstå hur allvarliga konsekvenser det kan bli av att använda det. Tänk bara om ett barn skulle få i sig detta?, säger hon skrämmande.

Kattägare vågar inte släppa ut sina katter

Men det som oroar Camilla är att hon har hittat små kräkningar lite här och där i byn Bräkne-Hoby. Kräkningarna hon sett har varit liknande de som Nisse fick ur sig strax innan han dog. 

Gräs med vit kräkning
En vit "skummig" kräkning som Camilla sett på promenad i Bräkne-Hoby. Bildkälla: Privat

Folk i byn har nu blivit rädda för att släppa ut sina katter och hundägare har mer koll än någonsin på var deras hundar nosar. Men i väntan på svaret från obduktionen, som kommer dröja cirka fyra till sex veckor, lever byborna i ovisshet.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att det kan innebära livsfara för hundar att äta kastanjer. Det kan du läsa mer om här.

Har du något husdjur?