Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SMHI varnar för storm – stora delar av Norrland drabbas

- 10/01/2019, 10:42

Under dagen och kvällen kan det komma att blåsa till rejält i stora delar av Norrland. Så pass rejält att SMHI nu utfärdat både klass 2-varningar och klass 1-varningar i flera delar av norra Sverige.

Det kommer att blåsa till rejält i norra Sverige under torsdag och fredag i veckan. Så pass rejält att SMHI nu har utfärdat flertalet klass 2-varningar för storm och klass 1-varningar för risk för stormbyar i delar av norra Sverige.

Det hela ska bero på ett djupt lågtryck som har närmat sig norra Skandinavien och bor du i fjällen så har du en tuff dag framför dig.

En klass 2-varning för storm har utfärdats i Dalafjällen, Jämtlandsfjällen, Jämtlands län och Lapplandsfjällen. 

Klass 1-varningar har utfärdats i Norrbottens län, Västerbottens län och Västernorrlands län.

Snöstorm i Sundsvall
Det kommer att blåsa rejält i stora delar av Norrland under torsdagen och fredagen. Bildkälla: Mats Andersson TT/TT

"Stormstyrka från eftermiddagen"

Det stormar redan nu en hel del och det förväntas tillta i Lapplandsfjällen under eftermiddagen med vindar med medelvind på minst 25 meter i sekunden.

"Ett djupt lågtryck närmar sig norra Skandinavien och i Norrlandsfjällen tilltar västvinden och når i Lapplandsfjällen stormstyrka från eftermiddagen. I Jämtlandsfjällen från inatt", skriver SMHI på sin hemsida.

Dålig sikt och risk för drivbildning

Meterologen Malva Lindborg på SMHI uppmanar folk i fjällen att stanna hemma om de inte måste ge sig ut då vädret gör att det till och med kan vara farligt att vara ute.

– När det är storm i fjällen med snöbyar så är det väldigt dålig sikt och risk för drivbildning. Om man inte måste ge sig ut ska man inte göra det. Det kan vara riktigt besvärligt och till och med farligt att vistas på fjället när det är de här vindstyrkorna, säger Lindborg till TT.

Risk för stormbyar även under fredagen

Vinden ser ut att hålla i sig även imorgon, då det finns risk för mycket hårda vindbyar i stora delar av Norrland.

"Vinden tilltar även över stora delar av Norrland där man imorgon fredag får mycket hårda vindbyar, över främst mellersta Norrland risk för stormbyar", skriver SMHI på sin hemsida.

Avtar under lördagen

SMHI skriver på sin hemsida att vinden förväntas att avta under lördagen. Det kommer däremot att vara fortsatta snöbyar i fjällen.

Det här betyder en klass 1-varning för risk för stormbyar

"Vindbyar från 21 m/s upp till 25 m/s. Grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon"

Det här betyder en klass 2-varning för storm

"Medelvind på minst 25 meter i sekunden. Mycket svårt att gå upprätt. Vid lös snö obefintlig sikt. Farligt att vistas på fjället. Vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen"

Definitionerna är hämtade från SMHI:s hemsida.

Bor du i norra Sverige?