Meteorologen: Här kan det bli 30 minusgrader i helgen

- 24/01/2019, 20:04

Det kan komma att bli en riktigt kall helg för somliga i vårt avlånga land. På vissa platser kan det gå ner mot hela 30 minusgrader.

I helgen kommer det att bli riktigt kallt på sina håll runt om i Sverige, och naturligtvis, är det Norrland som drabbas mest av den bitande kylan. 

Förutom kylan så kommer det även att snöa en hel del under helgen i norra Sverige och det är först mot helgens slut som det drar sig bort.

Bil kör på snötäckt väg.
I norr kan det bli riktigt kallt under helgen. Bildkälla: Henrik Sjöholm/TT

– En svag front rör sig över norra Sverige och det kan komma upp mot 2-3 decimeter snö på sina håll. Det kommer att fortsätta snöa vidare under helgen. Sen avtar det lite under lördag men det är först mot söndag som det drar sig bort, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI till Nyheter24.

"Kan bli mot 30 grader kallt"

Ja – riktigt kallt är verkligen prognosen för delar av norra Sverige. SMHI räknar med att det kan bli mellan 25 och 30 minusgrader på vissa ställen. 

– I början av helgen blir det en del snöfall i norra Norrland och minus 25 på sina håll. Till söndagen kommer det in lite kallare luft som kan göra att temperaturen kan gå ned till 30 minusgrader, säger Reimer.

Temperaturen kan variera

Inte helt otippat så kan temperaturerna skilja sig åt en hel del beroende på vart man befinner sig under helgen. Och enligt SMHI kan det även bli kallare än 30 grader på vissa orter.

– Det kan vara en väldig lokal temperaturvariation. Det betyder att det kan bli kallare än både 25 och 30 minus på vissa platser, säger Reimer.

Blir kallt i hela landet

Men man ska inte tro att man kommer undan kylan bara för att man bor i andra delar av Sverige. Som det ser ut just nu förväntas det att bli kallt över hela landet, om än inte lika kallt som i norra Norrland.

"I övrigt väntas minusgrader i så gott som hela landet, med undantaget för möjligen Öland, Gotland och delar av Götalands kust", skriver SMHI på sin hemsida.

Tycker du att det är orimligt kallt i din bostad? Då kan det vara bra att veta hur kallt det egentligen får vara där du bor. Här kan du läsa mer om det!