Hawaii vill höja åldergränsen på cigaretter till 100 år

Snart kommer de som vill ta en cigg på Hawaii behöva vara minst 100 år fyllda. I alla fall om förslaget som delstatrepresentanten Richard Creagan lagt fram går igenom.


Under de senaste åren har flera olika länder tagit tydliga kliv för att minska och förbjuda rökning. 

I början av 2018 blev det olagligt att röka på Thailands stränder. Samtidigt trädde ett rökförbud i kraft i Vatikanstaten. USA, Indien, Spanien, Japan och England är bara en handfull andra länder som rullat ut olika typer av rökförbud under 2010-talet. 

Och om du har haft koll på läget här hemma träder den så kallade "uteserveringslagen" i kraft i sommar. Från och med den 1 juli 2019 blir olagligt att bolma på bland annat uteserveringar, busshållplatser och lekplatser runt om i vårt avlånga land. Du kan lösa mer om hur du påverkas av förbudet, här.

21-årsgräns på cigaretter

Och precis om resten av världen ser nu politiker på Hawaii över hur de kan få befolkningen att fimpa ciggen. Faktum är att Hawaii i flera års tid haft relativt hårda regler rörande rökningen.  

Från och med den 1 januari i år höjdes åldersgränsen för rökning i staten från 18 till 21. Det blev också olagligt att använda sig av e-cigaretter på platser där cigarettrökning redan är förbjuden.   

Måste vara 100 år gammal för att få röka cigaretter

Snart kan det bli riktigt tufft för rökare på Hawaii. Foto: Unsplash

Och nu kommer ett lagförslag som gör det olagligt för alla under 100 att röka cigaretter redan 2024. Förslaget kommer ifrån den demokratiske delstatsrepresentanten Richard Creagan. Tanken är att åldersgränsen höjs till 30 nästa år, 40 år 2021, 50 år 2022, 60 år 2023 och sedan slutligen, 100 år 2024.

– Vi har i princip en grupp av människor som är väldigt beroende – enligt mig, till och med förslavade av en otroligt skadlig industri – som har förslavat dem genom att tillverka en cigarett som är otroligt beroendeframkallande, trots att man vet om att det är dödligt, sade Creagan angående lagändringen.

Det återstår dock att se om lagändringen träder i kraft. 

Sådant du definitivt borde läsa, om du inte har:

Här är nya lagarna som börjar gälla 2019 – så påverkas du

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att lagändringen borde bli en verklighet i Sverige?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Stopp för fler hotell i Amsterdam

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

1 timme sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

2 timmar sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

3 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

3 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Kroatisk valsegrare stödjer Ukraina

3 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenković i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien. Det Ukrainavänliga partiet får dock inte egen majoritet och kan få svårt att bilda regering.