Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hawaii vill höja åldergränsen cigaretter till 100 år

- 05/02/2019, 15:07

Snart kommer de som vill ta en cigg på Hawaii behöva vara minst 100 år fyllda. I alla fall om förslaget som delstatrepresentanten Richard Creagan lagt fram går igenom.

Under de senaste åren har flera olika länder tagit tydliga kliv för att minska och förbjuda rökning. 

I början av 2018 blev det olagligt att röka på Thailands stränder. Samtidigt trädde ett rökförbud i kraft i Vatikanstaten. USA, Indien, Spanien, Japan och England är bara en handfull andra länder som rullat ut olika typer av rökförbud under 2010-talet. 

Och om du har haft koll på läget här hemma träder den så kallade "uteserveringslagen" i kraft i sommar. Från och med den 1 juli 2019 blir olagligt att bolma på bland annat uteserveringar, busshållplatser och lekplatser runt om i vårt avlånga land. Du kan lösa mer om hur du påverkas av förbudet, här.

21-årsgräns på cigaretter

Och precis om resten av världen ser nu politiker på Hawaii över hur de kan få befolkningen att fimpa ciggen. Faktum är att Hawaii i flera års tid haft relativt hårda regler rörande rökningen.  

Från och med den 1 januari i år höjdes åldersgränsen för rökning i staten från 18 till 21. Det blev också olagligt att använda sig av e-cigaretter på platser där cigarettrökning redan är förbjuden.   

Måste vara 100 år gammal för att få röka cigaretter

Cigaretter
Snart kan det bli riktigt tufft för rökare på Hawaii. Foto: Unsplash

Och nu kommer ett lagförslag som gör det olagligt för alla under 100 att röka cigaretter redan 2024. Förslaget kommer ifrån den demokratiske delstatsrepresentanten Richard Creagan. Tanken är att åldersgränsen höjs till 30 nästa år, 40 år 2021, 50 år 2022, 60 år 2023 och sedan slutligen, 100 år 2024.

– Vi har i princip en grupp av människor som är väldigt beroende – enligt mig, till och med förslavade av en otroligt skadlig industri – som har förslavat dem genom att tillverka en cigarett som är otroligt beroendeframkallande, trots att man vet om att det är dödligt, sade Creagan angående lagändringen.

Det återstår dock att se om lagändringen träder i kraft. 

Sådant du definitivt borde läsa, om du inte har:

Här är nya lagarna som börjar gälla 2019 – så påverkas du

Tycker du att lagändringen borde bli en verklighet i Sverige?