En tv. Tjej betalar räkningar. Pengar som faller
Tv-licenspengar ska betalas tillbaka - Foto: Henrik Holmberg / TT / Shutterstock / TT

Tv-licenspengar ska tillbaka – återbetalas mot en avgift

I november 2018 blev det klubbat och klart – avgiften för tv-licensen ska dras på skatten. De som redan betalat avgiften i förskott får nu tillbaka sina pengar. Men för 650 000 hushåll kommer det kosta att få tillbaka pengarna sina.


Det blev snabbt ett hett ämne när det i november 2018 bestämdes att radio- och tv-avgiften skulle dras på skatten istället för att komma som en separat avgift. Det var många frågetecken kring vad det skulle kosta. Här kan du läsa mer om vad den nya skatten kostar. 

Men innan beslutet var klubbat och klart var det många hushåll som redan hade betalat sin tv-licens i förskott. 

Tre miljoner hushåll

Detta har lett till att så många som tre miljoner hushåll kommer att få tillbaka pengar, för sin redan betalda tv-licens. Och kanske kan man tycka att det vore självklart att folk ska få tillbaka sina pengar, eftersom att de har betalat en avgift som faktiskt inte längre finns?

Men det tokiga nu är att 650 000 av de tre miljoner hushåll som ska få tillbaka pengar, kommer att behöva betala för att få ut sina pengar. De ska alltså behöva betala för att få tillbaka sina egna pengar?

– Åttio procent får pengarna insatta på sitt konto. Men resterande tjugo procent, cirka 650 000 personer kommer vi inte åt den vägen, säger Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst till Aftonbladet.

Kostar mer än vad de får

Orsaken är att det bara är de som är kund hos Swedbank eller har registrerat neutralt konto i banken som får tillbaka beloppet in på kontot automatiskt. Har du en annan bank? Då kommer du få en så kallad utbetalningsavi och då behöva betala mellan 30-40 kronor för att lösa in den.

Hur mycket pengar hushållen får tillbaka är beroende på hur mycket de betalat i förskott. Men det handlar om några kronor upp till 2000 kronor - per hushåll. Men det galna är att för 10 000 personer kommer avgiften för att lösa in avin vara högre än själva summan som de ska få tillbaka. Snacka om att kasta pengar i sjön?

– Det är beklagligt, säger Johan Gernandt fortsätter till Aftonbladet.

Då började återbetalningarna

Avgiften började betalas tillbaka till hushåll redan i januari och kommer fortsätta göras under 2019:s första kvartal.

Några av dessa butiker kan du lösa in utbetalningsavin: Coop, 7-eleven, Hemköp, Willys, Pressbyrån och Ica. Men kom ihåg – det kostar! 

Nyheter24 har tidigare skrivit om att Radiotjänst ger tillbaka en miljard. Nyfiken om några kronor kommer till dig? Här kan du läsa mer om det.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du titta på tv?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.