Stockholm

Mobilnätet 5G – då kommer det till Sverige

Mobil med Pokémon Go. En man presenterar 5G.
När kommer egentligen 5G till Sverige? Nyheter24 reder ut. Foto: Manu Fernandez AP/TT & Hau Dinh AP/TT

Vad är egentligen 5G och när kommer vi få tillgång till det? Det och mycket mer reder vi på Nyheter24 ut.


Läs mer

Tusentals svenskar surfar dagligen på sina mobiler. Det nät som de flesta använder sig av i dag kallas för 4G-nätet. Nu surras det mycket om ett 5G-mobilnät och USA:s president Donald Trump pratar till och med om ett 6G-nät. 

Men vad är egentligen 5G och när blir det tillgängligt för oss? Det reder vi på Nyheter24 ut.

5G-nätet är uppföljaren till 4G. Bildkälla: Stina Stjernkvist TT/TT

Vad står 5G för?

Anledningen till att vi har benämningarna 3G, 4G och 5G är för att de är akronymer för de olika generationerna av mobilnät.

Så 3G står för tredje generationens mobilnät, 4G för den fjärde och 5G för den kommande, femte generationens, nätverk.

Vad kommer fördelarna att bli med det nya nätet?

Eftersom vi blir alltmer uppkopplade så är möjligheterna, kanske inte oändliga, men väldigt många med det nya mobilnätet. Förutom att det förhoppningsvis blir avsevärt lägre fördröjningar i nätet så finns det några häftiga grejer som kan komma med 5G.

En av de sakerna är till exempel Augmented Reality. Där har 5G fantastiska förutsättningar att skapa möjligheter både inom nöjesindustrin och näringslivet, skriver Telenor på sin hemsida.

Men vad är då Augmented Reality? Jo – du kanske minns Pokémon Go-trenden? Det är vad Augmented Reality är – så kallad förstärkt verklighet.

När kommer 5G till Sverige?

Men när kommer då den här härliga tekniken till Sverige eller kanske världen för den delen? Jo – många spekulerar i att det kan komma som tidigast år 2020 och sedan successivt implementeras inom olika områden.

Vi som privatpersoner får som vanligt, trist nog, vänta lite längre på det hela. Först 2023 uppskattas 5G att nå den så kallade "massmarknaden", skriver på deras hemsida Telenor.

Men det håller på att röra på sig, vilket alltid är spännande! Angående 6G som Trump nyligen sa att han ville ha, finns det ännu inte så många uppgifter. Tyvärr.

Ser du fram emot nya mobilnätet?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.