Pollen
Pollensäsongen är här. - Foto: JESSICA GOW / TT, Janerik Henriksson/TT

Beskedet: Nu har pollensäsongen dragit igång i Sverige

Är du pollenallergiker? Då är det dags att förbereda dig för en lång vår. Pollensäsongen är här tidigare än vanligt och förväntas att bli den värsta på flera decennier.


De senaste veckorna har bjudit på en salig blandning av olika väderslag. Det har varit sol, stormbyar och till och med snö i vissa delar av landet. Men generellt har det blivit vårvarmt tidigare än vad det vanligtvis brukar bli, skriver SVT Nyheter.

Med vårvärmen kommer också pollensäsongen – och nu är den faktiskt här. Är du väl förberedd?

Högre försäljning av medicin 

Allergimediciner säljs i högre utsträckning i år än vad den gjorde vid samma tid förra året. Under förra veckan var försäljningen hela 40 procent högre än vad den var i samma vecka i fjol. Enligt SVT Nyheter visar statistik från Apoteket AB att det säljs mest allergimediciner i södra Sverige och bland annat Värmland. 

Här slår den till 

Trots att vi fortfarande är i slutdagarna av den sista formella vintermånaden drar nu alltså pollensäsongen i gång. Hasseln har börjat blomma i såväl Skåne som på Gotland och Öland. Under veckan förväntas över 50 procent risk att pollenhalterna från hasseln även slår till i södra Götaland. 

Även sydöstra Svealand kan hasseln slå till, skriver SVT Nyheter

Värsta säsongen på 45 år

Enligt Åslög Dahl, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet, kommer årets pollensäsong bli den värsta på flera decennium.

– Det gjorde att björkarna inte tröttade ut sig. Tillsammans med sommarens värme gör det att det nog blir en av de värsta säsongerna sedan vi började mäta för 45 år sedan, säger hon till P4 Halland. 

Hon fortsätter: 

– Det är när björken kommer igång som den jobbigaste perioden kommer vara, vid mitten på april till början på maj, säger Dahl till radiokanalen.

När det är varmt och skönt ute och kanske ett glas vin i solen med vännerna lockar efter en lång arbetsdag?Nyheter24 har tidigare skrivit om att du som är pollenallergiker faktiskt borde skippa alkoholen, eftersom den kan göra det värre. Det kan du läsa mer om här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du pollenallergiker?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.