Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Beskedet: Nu har pollensäsongen dragit igång i Sverige

- 26/02/2019, 08:02 -

Är du pollenallergiker? Då är det dags att förbereda dig för en lång vår. Pollensäsongen är här tidigare än vanligt och förväntas att bli den värsta på flera decennier.

De senaste veckorna har bjudit på en salig blandning av olika väderslag. Det har varit sol, stormbyar och till och med snö i vissa delar av landet. Men generellt har det blivit vårvarmt tidigare än vad det vanligtvis brukar bli, skriver SVT Nyheter.

Med vårvärmen kommer också pollensäsongen – och nu är den faktiskt här. Är du väl förberedd?

Högre försäljning av medicin 

Allergimediciner säljs i högre utsträckning i år än vad den gjorde vid samma tid förra året. Under förra veckan var försäljningen hela 40 procent högre än vad den var i samma vecka i fjol. Enligt SVT Nyheter visar statistik från Apoteket AB att det säljs mest allergimediciner i södra Sverige och bland annat Värmland. 

Här slår den till 

Trots att vi fortfarande är i slutdagarna av den sista formella vintermånaden drar nu alltså pollensäsongen i gång. Hasseln har börjat blomma i såväl Skåne som på Gotland och Öland. Under veckan förväntas över 50 procent risk att pollenhalterna från hasseln även slår till i södra Götaland. 

Även sydöstra Svealand kan hasseln slå till, skriver SVT Nyheter

Värsta säsongen på 45 år

Enligt Åslög Dahl, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet, kommer årets pollensäsong bli den värsta på flera decennium.

– Det gjorde att björkarna inte tröttade ut sig. Tillsammans med sommarens värme gör det att det nog blir en av de värsta säsongerna sedan vi började mäta för 45 år sedan, säger hon till P4 Halland. 

Hon fortsätter: 

– Det är när björken kommer igång som den jobbigaste perioden kommer vara, vid mitten på april till början på maj, säger Dahl till radiokanalen.

När det är varmt och skönt ute och kanske ett glas vin i solen med vännerna lockar efter en lång arbetsdag?Nyheter24 har tidigare skrivit om att du som är pollenallergiker faktiskt borde skippa alkoholen, eftersom den kan göra det värre. Det kan du läsa mer om här.

Är du pollenallergiker?