Karta över Sverige, IS-anhängare
Här är städerna IS-svenskarna kommer från. - Foto: Google Maps & AP/TT

IS-svenskarna – här är städerna de flesta kommer från

Sedan 2012 har cirka 300 personer rest från Sverige till länder så som Irak och Syrien för att strida för IS. Här är städerna de rest från.


Hösten 2017 meddelade SÄPO att cirka 300 personer hade rest från Sverige till krigsdrabbade områden för att ansluta sig till våldsbejakande Islamistiska grupper sedan 2012, däribland och mestadels den Islamiska Staten (IS).

Över 150 stycken hade i mars 2018 återvänt till Sverige. Nyheter24 kontaktade Magnus Ranstorp, docent och som leder terrorforskningen vid Försvarshögskolan, för att ta reda på vilka de är och var de reste från.

Folk flyr staden Kobane 2014. Bildkälla: Magnus Hjalmarsson Neideman SvD/TT

Varför har dessa personer valt att resa till Irak och Syrien för att strida?

– Det finns många olika skäl till det. Kvinnor kanske ofta drivit av en utopi att leva i en islamisk stat under sharia, alltså Islamsk lagstiftning. Det fanns en romantik över vad kalifatet innebar, det var kvinnornas drivkraft, säger Ranstorp

Ranstorp berättar vidare om varför männen väljer att åka ned och det står klart att det ofta handlat om miljön de vistats i sammankopplat med psykologiska problem.

– Många var ju en del av gängmiljö, hade asociala psykologiska problem, dålig konflikthantering och inte ett sånt strategiskt tänk. Det handlar mycket om män använde våld som maktmedel och sätt att lösa sociala problem i utsatta områden, då cirka 70 procent av männen kommer från särskilt utsatta områden runt om i Sverige.

Var kommer IS-svenskarna ifrån? Är det några specifika städer som utmärker sig?

Bildkälla: Google Maps

– De flesta kommer från Göteborg. Göteborg är även staden där flest kvinnor valt att resa från, säger Ranstorp och fortsätter:

– I Stockholm kom majoriteten från Järvaområdet. I Örebro har många rest från Vivalla och sen i Malmö har många från områdena runt Rosengård valt att resa ned. Det är cirka 20 procent från Malmö och 20 procent från Örebro. Resten är distribuerat mellan de två andra städerna, sen är det även cirka 20 procent från andra ställen runt om i landet, avslutar Ranstorp.

En 35-åring reste för att ansluta sig till terrorsekten IS. Nu vill han tillbaka till Sverige. Här kan du läsa allt om det.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.

Försvaret kallas till samtal efter flygincident

Regeringen har kallat Försvarsmakten till samtal om kommunikation kring flygvapnets incidentberedskap, rapporterar SVT Nyheter.

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Godistillverkaren Cloetta stoppar försäljningen av hundratals ton chokladgodis efter. Anledningen är att produkterna innehåller palmolja med potentiellt hälsofarliga ämnen.

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin lyfte försäljningen med 14 procent under första kvartalet. Fler leveranser av flygplan av typen F16 och F35 och missilsystem bidrog till det.

Klart ja till nya budgetregler i EU

1 timme sedan
Trots protester från fackförbund och många partier och ledamöter till vänster ger EU-parlamentet tummen upp för EU:s nya budgetregler.