Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SMHI varnar: Risk för gräsbränder i södra Sverige

- 11/03/2019, 13:20 -

SMHI har nu gått ut med flera varningar i södra Sverige. Varningarna är utlysta på grund av en förhöjd risk för gräsbrand på flera olika orter.

Trots att snön ligger tung på flera håll och platser i Sverige så finns det risk för att bränder kommer uppstå. SMHI har tidigt på måndagsmorgonen utfärdat varningar i flertalet delar av södra Sverige för förhöjd risk för gräsbrand.

Och anledningen till detta ligger in en våg av torr luft som rör sig ned över södra Sverige och möter det torra fjolårsgräset.

Gräsbrand i södra Sverige 2018.
SMHI berättar att det är stor risk lokalt på många ställen för gräsbrand. Bildkälla: Johan Nilsson TT/TT

– Det är pågrund av fjolårsgräset som är torrt. Och nu när torrare luft rör sig ner så har vi utfärdad risk för gräsbrand från och med i eftermiddag, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI till Nyheter24.

Är det vanligt att utfärda varningar så här tidigt?

– Ja, det händer. Vi har haft även liknande varningar i mitten av februari tidigare i år. Som sagt, de blir väldigt torrt när den torra luften rör sig in och då räcker nästan det för att det ska bli risk för gräsbrand, säger Hallberg.

Kan slå om snabbt

Och just gräsbränder kan vara väldigt lömska. Ett skäl till det är att det känns rätt så märkligt att det kan vara risk för brand så tätt in på vintern. Ett annat skäl är att brandrisken kan uppstå väldigt plötsligt.

– Man kan ha gått i det fuktiga gräset och blivit blöt om fötterna, sätter sig ned för att göra en brasa för att grilla korv, sen säger det bara pang. Så slår det om på fem till tio minuter när det har kommit över den här tröskeln för att anses som brandfarligt, säger Leif Sandahl på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), till Nyheter24.

Olämpligt att göra upp brasor

Inte helt oväntat så är vinden ett stort problem och skulle man få för sig att gå ut och grilla korv vid en gräsplätt, då kan det snabbt skapa stora problem. Istället råder Sandahl allmänheten att elda på säkra ställen.

– Gräsbränder brinner väldigt snabbt och det beror på att gräset är så finfördelat, det är luftigt och inte så kompakt. Ju finare ett material desto snabbare sprids det. Det i kombination med vinden så är det ett exponentiellt och inte ett linjärt problem. Kommer det upp en byvind, så sprids det fort och det är det som är så otrevligt med gräsbränder, säger Sandahl och fortsätter:

– Om man ska grilla korv eller dylikt så ska man välja en plats där elden inte kan spridas. Då är det ju en grillstad eller runt en strandkant eller på grus. Gå inte ut där det är massa gräs och gör en brasa, det är olämpligt. 

Här är varningarna utfärdade:

Blekinge län

Hallands Län

Jönköpings län, västra delen utom syd om Vättern

Kalmar län utom Öland

Kalmar län, Ölan

Kronobergs län, västra delen

Kronobergs län, östra delen

Sjuhäradsbygden och Göta älv

Skåne län utom Österlen

Skåne län, Österlen

Stockholms län utom Roslagskusten

Södermanlands län

Västra Götalands län, Bohuslän och Göteborg

Bor du i södra Sverige?