Lördag 8 Maj
Stockholm

Imorgon blir det sommartid – GLÖM INTE att ställa fram klockan

Solstol, klocka
Dags att ställa om till sommartid. Foto: TT erik Johanssen ntb scanpix tt Christine Olsson

Natten mellan lördag och söndag så ställs klockorna om till sommartid. Men varför ställer vi om tiden? Det reder vi ut här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Håll i hatten för imorgon kommer kanske det tydligaste sommartecknet vi har här i landet. Vad är det då undrar du? Självfallet syftar vi på när vi ställer om klockan till sommartid. Wooohoo!

Och efter en lång, kall och mörk vinter så är nog detta tecknet som vi behöver för att äntligen få känslan av att sommaren är annalkande. 

Men när ställs klockan om i år då? Jo, när vi går från vintertid till sommartid 2019 så gör vi det under natten till söndag klockan 02.00, alltså den 1 april.

Snart är det dags att ställa fram klockorna till sommartid. Bildkälla: Claudio Bresciani TT/TT

Därför ställer vi fram klockan en timme:

Jo – under krigstider upptäckte Tyskland att de kunde få en timmes mer sol om de ställde bak klockan en timme på vintern, och på så sätt spara ström. 

Allt fler länder i Europa tog efter och snart kände sig Sverige liiite utanför. För att synkronisera med resten av länderna omkring oss började även vi med vintertid och sommartid. Här kan du läsa mer om just det!

Kan vara en av de sista gångerna vi ställer fram klockan

Jo – för nyligen så röstades ett förslag om att slopa vinter- och sommartid igenom i EU-parlamentet med en klar majoritet. Innan det blir klart till 100 procent dock, måste det förhandlas om med medlemsstaterna i Europarådet.

Detta betyder alltså att EU-länder kommer att behöva bestämma sig om de vill ha vinter- eller sommartid framöver. Här kan du läsa mer om det beslutet!

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur du klarar övergången efter att ha ställt fram klockan, det kan du läsa mer om här.

Längtar du till sommaren?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela