Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SMHI: Sveriges årsmedeltemperatur stiger mer än genomsnittet

- 01/04/2019, 16:47

SMHI har nu släppt en rapport som indikerar att årsmedeltemperatur har stigit nästan dubbelt så snabbt i Sverige än jorden i helhet.

Enligt en rapport från SMHI syns det att medeltemperaturen för året ökar ungefär dubbelt så snabbt i Sverige jämfört med genomsnittet på jorden. Perioden som medeltemperaturen avser har räknats ut under 30 år och den perioden vi är i just nu startade 1991.

I snitt har den genomsnittliga temperaturökningen under denna period varit 0,73 grader. I Sverige däremot, där har den ökat lite mer än dubbelt så mycket – alltså 1,7 grader.

– För hela Sverige har årsmedeltemperaturen stigit väsentligt mer än det globala medelvärdet. Det är en utveckling som ligger i linje med vad vi kan förvänta oss utifrån de klimatscenarier som finns och beräkningar av hur den globala uppvärmningen kan påverka oss, något vi alltså ser hända redan idag, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI.

Termometer
Sveriges medeltemperatur har ökat med 1,7 grader. Bildkälla: Johan Nilsson TT/TT

Har mätt temperaturen i över 150 år

För att kunna följa ändringar i klimatet så uppdaterar SMHI sina klimatindikatorer varje år. De baseras på deras mätningar runt om i landet som faktiskt påbörjades redan 1860 – alltså över 150 år sedan.

– Temperaturen ökar snabbare i Arktis, framför allt under vintern, och det märks även hos oss i Sverige. I norra Sverige är ökningen som störst under vintern. Under sommaren är ökningen svagast, utan någon systematisk skillnad mellan norra och södra delen av landet, säger Erik Engström, chef för enheten för klimatinformation och statistik på SMHI.

Källa: SMHI

Tycker du att detta är oroväckande?