Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SMHI varnar för snöchock – "Kommer att kännas som vinter igen"

- 06/05/2019, 17:05

Även om vi är många som vill lägga vintern bakom oss nu så verkar det som att vi får vänta ett tag till. Kylan, rugget och snön är här för att stanna ett tag till. Enligt meteorologen kan vissa "vakna upp till ett vinterlandskap".

Det var under påsken som många delar av landet fick känna på ett riktigt pangväder! 

På många platser i landet var det tvåsiffriga temperaturer och solen lyste med sin fulla närvaro. I både Svealand och Götaland var det upp mot 20 grader på många håll.

Men nu är det slut på det härliga – i alla fall för stunden. På många håll har vi fått känna på ett riktigt regn och rusk de senaste dagarna. Och som det ser ut nu kommer det att fortsätta i det temat. 

Kylan är här för att stanna

Även om vi är många som vill lägga vintern bakom oss nu så verkar det som att vi får vänta ett tag till. Kylan och rugget är här för att stanna ett tag till.

Och som om inte det vore nog, snön är påväg tillbaka. Ja, det är sant. SMHI har gått ut med flera varningar och det väntas vräka ner snö i flera delar av landet redan under måndagskvällen.

Ett lågtryck är på g in över landet som kommer leda till en hel del snöfall. Var? Främst i norra och mellersta Sverige. I södra fjällen kan det bli så pass mycket snö att trafiken kan påverkas menar SMHI.

Hur mycket snö kan det bli? Enligt SHMI kan snön vräka ner ända till tisdagen och Jämtlands län samt Härjedalsfjällen bör räkna med 10 till 20 centimeter.

I Dalarna däremot, där kan det bli så mycket som 20 till 30 centimeter, och även där förväntas det fortsätta falla tills tisdagen.

Eftersom temperaturen ligger på noll kommer snön inte smälta, utan ligga kvar.

"Vaknar upp till vinterlandskap"

– Det kan absolut bli så att man vaknar upp till ett vinterlandskap. Det kommer att kännas som vinter igen, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på vädertjänsten Foreca, till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Det kan komma ytterligare snö i fjälltrakten följt av regn. Troligtvis kommer snön därför inte ligga kvar särskilt länge utan max några dagar.

Vädret som vi kan förvänta oss för resten av veckan? Ostadigt.