Stockholm

Cannabis blir dyrare och starkare – nu varnar forskare

Cannabis och hasch
Cannabis i Sverige. Foto: TT

Cannabis blir allt farligare – och dyrare. Nu beskriver läkare hur ungdomar söker hjälp för psykiska besvär.


Läs mer

Nu går forskare ut och varnar för att cannabis och hasch blir allt farligare, starkare och dyrare. 

En helt ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, visar att THC-halten i det gräs som säljs i Europa har ökat, något som gör narkotikan mer potent, och mer riskabel att använda. 

– Trots att priset ökat, har haschruset alltså blivit billigare eftersom att THC-halten har ökat mer än priserna, säger CAN:s  utredare Martina Zetterqvist i ett pressmeddelande.

Priset på cannabis har under de senaste 15 åren ökat med 30 procent, enligt CAN. 

Många söker vård

De som jobbar med narkotika bland unga förstärker bilden av att cannabis är ett problem. 

– Jag har jobbat här i 23 år, och sedan några år tillbaka har ungdomar allt oftare kommit in med psykotiska symtom efter att ha rökt cannabis. Det handlar om bland annat förvirring, osammanhängande idéer, förföljelsemani, motorisk oro och aggressivitet, säger överläkaren Juan Figueroa vid Maria ungdom i Stockholm, till Svenska Dagbladet

CAN-rapporten visar också att ungefär en av fem personer mellan 16-29 har testat att röka cannabis, och att det blir allt lättare att få tag på det. 

Sveriges strikta politik fortsätter

Och med cannabis följer andra problem. I rapporten refererar man till Polisens forskning, som visar hur cannabislangning ofta är en basinkomst för kriminella gäng, och att dessa inkomster ofta är en av anledningarna till att våld uppstår mellan olika grupper. 

Men cannabis-debatten i Sverige är så gott som död. Inget parti driver frågan om att avkriminalisera cannabis för att minska gängens inkomster. Istället har det pratats om "hårdare tag"

– Det behövs ett helhetsgrepp med hårdare tag, förebyggande åtgärder, stöd och behandling för att komma åt narkotikan och de skador det ger, sa dåvarande socialminister Annika Strandhäll i en intervju med Nyheter24 2017.  

Nyligen varnade forskare för att cannabis kan orsaka allvarliga sjukdomar – läs mer om det här.

Har du testat cannabis?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.