Cannabis och hasch
Cannabis i Sverige. - Foto: TT

Cannabis blir dyrare och starkare – nu varnar forskare

Cannabis blir allt farligare – och dyrare. Nu beskriver läkare hur ungdomar söker hjälp för psykiska besvär.


Nu går forskare ut och varnar för att cannabis och hasch blir allt farligare, starkare och dyrare. 

En helt ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, visar att THC-halten i det gräs som säljs i Europa har ökat, något som gör narkotikan mer potent, och mer riskabel att använda. 

– Trots att priset ökat, har haschruset alltså blivit billigare eftersom att THC-halten har ökat mer än priserna, säger CAN:s  utredare Martina Zetterqvist i ett pressmeddelande.

Priset på cannabis har under de senaste 15 åren ökat med 30 procent, enligt CAN. 

Många söker vård

De som jobbar med narkotika bland unga förstärker bilden av att cannabis är ett problem. 

– Jag har jobbat här i 23 år, och sedan några år tillbaka har ungdomar allt oftare kommit in med psykotiska symtom efter att ha rökt cannabis. Det handlar om bland annat förvirring, osammanhängande idéer, förföljelsemani, motorisk oro och aggressivitet, säger överläkaren Juan Figueroa vid Maria ungdom i Stockholm, till Svenska Dagbladet

CAN-rapporten visar också att ungefär en av fem personer mellan 16-29 har testat att röka cannabis, och att det blir allt lättare att få tag på det. 

Sveriges strikta politik fortsätter

Och med cannabis följer andra problem. I rapporten refererar man till Polisens forskning, som visar hur cannabislangning ofta är en basinkomst för kriminella gäng, och att dessa inkomster ofta är en av anledningarna till att våld uppstår mellan olika grupper. 

Men cannabis-debatten i Sverige är så gott som död. Inget parti driver frågan om att avkriminalisera cannabis för att minska gängens inkomster. Istället har det pratats om "hårdare tag"

– Det behövs ett helhetsgrepp med hårdare tag, förebyggande åtgärder, stöd och behandling för att komma åt narkotikan och de skador det ger, sa dåvarande socialminister Annika Strandhäll i en intervju med Nyheter24 2017.  

Nyligen varnade forskare för att cannabis kan orsaka allvarliga sjukdomar – läs mer om det här.

/
THC
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du testat cannabis?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

1 timme sedan
Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.