Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vagn med barn i krossades i tågdörr – MTR vill hitta mamman

- 10/05/2019, 14:17

I mitten av april skulle en mamma gå på tunnelbanan i Masmo med sin ettåring i vagnen. Plötsligt stängdes tunnelbanedörren, vilket krossade den bakre delen av vagnen medan tåget åkte iväg med bebisen. Nu säger MTR att de vill kompensera kvinnan.

I mitten av april skulle en mamma gå på tunnelbanan i Masmo med sina två barn. Det ena barnet, uppskattningsvis runt ett-två år gammal, låg i en dubbelbarnvagn med en sittplats där fram och en där bak, skriver SVT

Då stängdes tunnelbanedörrarna på vagnen, vilket krossade den bakre delen medan barnet var kvar inne i tåget på andra sidan. 

Skrek som ett djur 

Medan tåget åkte iväg med bebisen ska mamman "skrikit som ett djur" enligt ett vittne. Vittnet stannade kvar hos den panikslagna kvinnan medan hon ringde 112, skriver StockholmDirekt.

Efter ungefär fem minuter kom ett tåg i motsatt riktning till perrongen, där en man gick av med bebisen i sin famn – otroligt nog utan skador. 

Tågdörr stängdes på barnvagn och körde iväg med bebisen.
Bildkälla: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Nu utreder det ansvariga bolaget MTR händelsen.

Mänskliga faktorn

MTR har hittills kunnat utesluta att det var något tekniskt fel på tåget. Deras preliminära utredning pekar istället mot att det var den "mänskliga faktorn" som låg bakom händelsen. 

Ett tåg ska nämligen inte kunna köra iväg om dörrarna inte är helt stängda, såtillvida inte tågföraren manuellt startar fordonet. Det här är också endast möjligt på de äldre tågen vilket det var i den gällande olyckan.

Tågdörr stängdes på barnvagn och körde iväg med bebisen.
Bildkälla: Mikael Andersson/TT

Nu har Nyheter24 pratat med MTR om deras utredning av händelsen.

Vill kompensera kvinnan

Kvinnan ska enligt vittnet snabbt försvunnit från perrongen och MTR har ännu inte fått tag på henne. Men om de får kontakt med henne vill de kompensera henne för olyckan:

– Vi har ett ansvar att bistå med kompensation när händelser inträffar, vad den består i varierar från fall till fall, säger pressansvariga Maria Hansson till Nyheter24

Tågdörr stängdes på barnvagn och körde iväg med bebisen.
Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

De har inte heller fått kontakt med mannen som lämnade tillbaka bebisen till kvinnan. 

– Vi har inte några kontaktuppgifter till de som befann sig ombord på tåget och har därför inte kunnat prata med dem.

Föraren är enligt MTR tagen ut tjänst och mår väldigt dåligt över det inträffande. 

Läs även: Mardrömsscenariot blir verklighet – barnvagnen fastnar i rulltrappan