Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen räddade tvååring från varm bil: Går ut med stark uppmaning

- 13/05/2019, 18:15 -

I helgen var polis i Malmö tvungna att krossa ett bilfönster för att rädda en tvååring som satt ensam i en varm bil. Nu går de ut med ett meddelande till allmänheten.

Under lördagseftermiddagen vid 15:30-tiden larmades polis och ambulans till centrala Malmö efter att flera människor ringt in om ett litet barn som satt ensam i en bil. 

– Flera personer larmade SOS eftersom de märkte att pojken inte alls verkade må bra, sade Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling till Lokaltidningen. 

Bilen som hade stått i den gassande solen under eftermiddagen hade hunnit bli väldigt varm. Flera människor som gått förbi bilen hade blivit orolig för den tvååriga pojken som enligt polisen var "märkbart påverkad".

Polisens varning: "Kan bli misstänkt för brott"

När ambulans och polis anlände till platsen så var pojken synligt svettig och hade sänkt medvetandegrad. Polisen tog därför beslutet att krossa en av bilens rutor för att föra barnet i säkerhet. 

– Det är oklart om pojken fördes till sjukhus, men han ska ha varit märkbart påverkad. Det framgår inte hur lång tid han suttit ensam innan han togs ut ur bilen, sade Nils Norling till Lokaltidningen

Nu har en anmälan om framkallande av fara för annan upprättats mot tvåårings förälder som misstänks för brott. 

Efter händelsen har även polisen gått ut med en uppmaning om att aldrig lämna barn eller djur ensamma i en varm bil.

Polisen Malmö
Nu varnar polisen för att lämna barn och djur ensamma i låsta bilar. Faksimil: Polisen Malmös Facebooksida

"När det är 22 grader utomhus kan den vara över 50 grader i en bil som parkeras i solen. Lämna därför aldrig barn eller husdjur i en varm bil", skriver Polisen Malmö på Facebook. 

Så här gör du om du ser barn eller ett djur ensamma i en varm, låst bil

• Känn efter om bildörren är öppen
• Kontakta polisen (112 om läget är akut, annars 114 14)
• Notera registreringsnummer och klockslag
• Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses
• I nödfall krossa rutan. Om möjligt, välj en ruta som inte är nära barnet eller djuret för att undvika glassplitter.

Under de varma sommardagarna är det viktigt att hålla sig återfuktad. Därför är det inte ovanligt att man har en flaska vatten i bilen. Men att glömma en varm vattenflaska i en varm bil kan faktiskt utgöra en extrem risk – detta är varför.