Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ebba Busch Thors skarpa kritik mot SD: "Ingen kan bete sig så."

- 21/05/2019, 12:27 -

I måndags avslöjades det att SD-politikern Peter Lundgren hållit fast och tagit en kvinnlig kollega på bröstet. Nu riktar Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor skarp kritik mot paritet: ”Helt fruktansvärt”.

Under måndagen avslöjades det att en av Sverigedemokraternas topp-politker antastat en kvinnlig SD-politiker.

Politikern som tafsade på sin kvinnliga kollega är Peter Lundgren, förstakandidaten på SD:s EU-lista.

Enligt Expressen, som låg bakom avslöjandet, ska det hela ha skett på ett hotellrum där flera personer var närvarande. Peter Lundgren erkänner själv att han tog kvinnan på brösten mot hennes vilja. 

Efter skandalen har partiet valt att lägga ut en film där Lundgren sitter tillsammans med kvinnan som han antastat. 

– Jag var en dumbom och jag hade riktig ångest för det här, säger Lundgren i filmen. 

– Det var en jobbig period och en jobbig situation. Vi hade det så himla roligt, vi som var i rummet hade jättetrevligt. Sedan är det oturligt att det blev så dumt som det blev. Men jag menar att vi har utagerat det, pratat om det och umgåtts, säger kvinnan.

Stöd för Lundgren – kvinnan som avslöjade tafsandet stängs av

SD:s partiledare Jimmie Åkesson gick igår ut och visade sitt stöd för Peter Lundgren. Samtidigt har partiet valt att stänga av Kristina Winberg, EU-parlamentariker för SD som hjälpte till att avslöja händelsen. Winberg har även strukits från partiets EU-lista.

Partiets hantering av hela situationen har väckt kritik från flera olika håll. Och en av de som reagerat är  Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. 

– Det som har framkommit är helt fruktansvärt. Ingen kan bete sig så, säger hon om det som hänt till Aftonbladet. 

"Fullständigt oacceptabelt agerande"

Hon ifrågasätter även det faktum att man stänger av den kvinna som larmar om de allvarliga överträdelserna, men låter mannen som antastat en kollega stanna kvar. 

– Nu vet inte jag alla detaljer om det som har hänt i SD, det får Jimmie Åkesson svara på själv. Men det är ett fullständigt oacceptabelt agerande, säger hon. 

– Jag har haft fullt upp med valrörelse och inte följt detta i detalj. Men jag tycker att det är väldigt märkligt och sänder väldigt märkliga signaler kring vilka värderingar som gäller och hur man får lov att bete sig i det partiet, säger hon avslutningsvis till Aftonbladet

Tycker du att SD har agerat rätt?