Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

En halv miljon burkar starköl återkallas – här är anledningen

- 25/05/2019, 18:13 -

500 000 stycken. Så många ölburkar återkallas från Systembolaget. Det är starkölen "Stockholm Fine Festival" som nu skickats tillbaka, då den är felmärkt.

Felaktiga ölburkar har upptäckts på Systembolaget. Detta gör att de nu återkallas från bolaget och kan komma att hällas ut, rapporterar Aftonbladet. 

Det är den 7,2 procentiga ölen "Stockholm Fine Festival" som felet har upptäckts på. De kommer att skickas tillbaka från Systembolag över hela landet till bryggeriet i Halmstad.

Här är det upptäckta felet

Anledningen till att starkölen återkallas är för att ett tryck på burkarna har blivit fel. Varje burk innehåller 33 centiliter öl, men på de burkarna som nu skickas tillbaka står det att burken innehåller 50 centiliter. Totalt rör det sig om ungefär 500 000 stycken. 

– Det händer ibland att produkter felmärks. Det är viktigt att kunderna får rätt information och därför återkallar Systembolaget burkarna som är felmärkta, säger Sofia Brännborn, pressekreterare hos Systembolaget, till Expressen.

Överväger olika tillvägagångssätt 

Vad bryggeriet Krönleins, som bryggt öl sedan 1836 och brygger den återkallade starkölen, ska göra med den är fortfarande inte bestämt. 

Carl Krönlein, bryggeriets vd, menar att en lösning är att förstöra burkarna. 

– Det blir en miljömässig katastrof. Ölen ska destrueras, säger han till Aftonbladet.

En annan lösning som bryggeriet ser över är om det finns möjlighet att märka om alla 500 000 ölburkar. 

– Vi jobbar med att få reda på hur man skulle kunna märka om men om det blir för kostsamt blir det destruktion, säger Carl Krönlein till Aftonbladet.

Totalt kan felmärkningen kosta företaget flera miljoner. Dessutom kan det bli mer arbete för personalen och 165 000 liter öl kan gå till spillo. 

Läs också:

Öl kan bli dubbelt så dyrt – på grund av klimatförändringarna

Så här mycket öl dricker folk där du bor