Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Umeås innerstad blir rökfri – här är områdena som berörs

- 14/06/2019, 15:22

Umeå centrum kommer att bli rökfritt den 1 juli 2019. Det beslutades under torsdagen av kommunens tekniska nämnd. Här är områdena som rökförbudet kommer att gälla.

Den 1 juli i år utökas rökförbudet i landet och då blir det rökförbud på platser så som uteserveringar, perronger utomhus, skolgårdar och lekplatser samt inhängande idrottsplatser. Däremot finns det platser där du kommer få röka på, det kan du läsa mer om här

I samband med att rökförbudet införs kommer björkarnas stad Umeå införa ytterligare restriktioner kring rökning. Det kommer nämligen bli förbjudet att röka i innerstaden, skriver kommunen på sin hemsida.

Får endast röka i rökrutor 

Beslutet fattades under torsdagen i Umeå kommuns tekniska nämnd. Anledningen till att man förbjuder rökning i innerstaden är att man har insett att man inte kommer att kunna leva upp till det nya rökförbudet om man inte förbjuder ciggen i centrum. 

Rökning kommer endast vara tillåtet i rökrutor, som planeras att införas. 

–  Inom det här området bedömer vi att det är så många entréer, så för att göra det enkelt och tydligt för medborgarna och aktörer i centrum har vi valt att göra en större sammanhållen zon, säger Lena Karlsson Engman (S), tekniska nämndens ordförande, i ett pressutskick.

Här kommer rökförbudet gälla

Skyltar kommer att sättas upp i Umeå innerstad för att visa var rökförbudet gäller. Bilden nedan visar var detta exakt är – alltså de grönmarkerade områdena. 

Den 1 juli blir stora delar av Umeå innerstad rökfri. Bildkälla: Umeå kommun

Läs också:

Därför kan den nya lagen orsaka skräpkaos

Nya rökförbudet 2019: Här är allt du behöver veta