Telenor varnar för bedragare utomlands
Telenor varnar för att bedragare kan ta sig in i din mobil utomlands. - Foto: Unsplashed

Varningen: Så kan din mobil bli hackad via USB-uttaget

Norska mobiljätten Telenor varnar nu för att bedragare kan komma in i din mobil via offentliga nätverk och USB-uttaget.


Mångas största rädsla är att någon obehörig ska få tillgång till ens privata meddelanden, bilder, videos eller känslig information via mobilen.

Nu varnar den norska mobiljätten Telenor bland annat för att bedragare kan ta sig in i din mobil när du laddar den, och i synnerhet utomlands. Men oroa dig inte – de tipsar också om vad man kan göra för att skydda sin ägodel.

Norska Telenor förklarar hur bedragare kan ta sig in i din telefon. Bildkälla: Isabel Höjman TT/TT

Varnar för offentliga nätverk och okända USB-uttag

Telenor varnar bland annat människor som reser utomlands för att använda sig av offentliga nätverk. De menar nämligen att andra, via det offentliga nätverket, kan ta del av informationen som skickas till och från din enhet.

– Risken med ett öppet nätverk är att du aldrig vet vem som uppkopplad, och i värsta fall avlyssnar din kommunikation. Du riskerar att din kontakt med vänner, bekanta, jobb och banken kan bli avlyssnat på okända trådlösa nätverk, säger Hanne Tangen Nilsen säkerhetsdirektör på Telenor till norska Din side.

Så tar sig bedragarna in i telefonen när du laddar den

Något som Telenor varnar specifikt för är att undvika okända USB-uttag när du laddar din mobil utomlands. Detta för att information på din mobiltelefon då kan hämtas ut. Men förutom det kan även skadlig kod då föras över till din mobil.

– Precis som att kriminella kan läs av ditt bankkortet när de monterat skimmingsverktyg på bankomater, kan  man göra samma sak via USB-laddstationer för att få tillgång till, eller hämta ut information från mobiltelefonen, säger Fredrik Ruud Johnsen, kommunikationsrådgivare på norska nationalsäkerhetsmyndigheten.

Istället så ombeds man att ladda via ett kontaktuttag eller genom en så kallad powerbank, det vill säga en portabel strömkälla.

MER: Trots nya förbudet – allt fler använder mobilen bakom ratten

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du powerbank?
Tack för din röst!