Skärmar i skolan
Skärmar ska förbjudas, menar Isak Skogstad - Foto: Alexander Olivera/Fredrik Sandberg/TT

Expertens krav: Begränsa barnens skärmtid i skolan

Att använda skärmar i undervisningen skadar barns inlärning. Det menar nu läraren och skoldebattören Isak Skogstad.


Skärmar. Ett bra hjälpmedel eller en farlig distraktion? 

Under flera år har skärmar varit en del av vardagen för många skolungdomar, och många använder dem varje dag i skolan.

Men nu går en expert ut och varnar för att skärmarna riskerar att förstöra en hel generation av unga elever. 

– Det har gått för fort. Man kastar in svenska skolungdomar i ett pedagogiskt experiment. Samtidigt vet vi att skärmar stör barns inlärning. Hjärnan är känslig för distraktioner, och med skärmar förlorar man den koncentration som är så nödvändig, säger läraren, författaren och skoldebattören Isak Skogstad till Nyheter24. 

Mobilförbud bra, men inte tillräckligt

Även diskussionen om mobilförbud i skolor har gått het.

Men Skogstad tycker inte att det räcker – i stället för att prata om hur mobiler kan störa lektionen borde man prata om hur alla skärmar stör lektionen.

– Det är bra att man diskuterar mobilförbud i skolor, men man måste kunna bredda diskussionen till att gälla skärmar över huvud taget. 

Isak Skogstad (Foto: Ernst Henry)

Men, kan det inte vara bra att använda skärmar i undervisningen?

– Jag som lärare använder dator i undervisningen varje dag. Men att alla elever ska sitta med varsin dator är inte rimligt. Där skiljer sig Sverige från i stort sett alla andra länder. 

Istället anser Skogstad att skärmar i skolan borde få en mer undanskymd roll, och att det måste bli ett slut på skärmhetsen i skolan. 

– Det är rent nonsens. Det finns inget stöd i forskningen för att använda skärmar i undervisningen och dessutom är det väldigt dyrt. 

LÄS MER: Skola anklagas för rasism efter osmakliga uppgiften

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du skärmar ska förbjudas i skolan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Narkotikaförsäljning jämförs med serviceyrke

Oppositionen: Brist på förslag här och nu

Miljöpartiet och Centerpartiet tycker att regeringens energiproposition ekar tom på förslag här och nu. Vi och industrin vill ha ett mål nu för 2030 och för 2035. Det är nu vi behöver omställningen, det är nu vi behöver den förnybara energin, säger MP:s språkrör Daniel Helldén.

Ja till säkerhetslag i Hongkong

Hongkong har antagit en ny hård säkerhetslag, som ska ge regimen ännu större möjligheter att slå till mot politiskt missnöje.

Costcos brakförlust – så mycket gick de back 2023

Costco Wholesale etablerade sig i Sverige 2022 och fler varuhus är redan på gång. Men hur gick det egentligen för den amerikanska butiksjätten under deras första år i Sverige?

Föräldrar åtalas – stängde in barn i källare

Ett föräldrapar i Halmstad åtalas för olaga frihetsberövande av sina barn. Enligt misstanken ska de ha stängt in barnen i en mörk källare, och pappan är också misstänkt för flera fall av misshandel.

223 miljoner till regionerna för fler AT-läkare

Regionerna får 223 miljoner kronor för att utöka antalet AT-läkare för att kunna säkerställa kompetensförsörjningen, meddelar regeringen i ett pressmeddelande.