Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så enkelt kan råttan ta sig upp i toaletten – så skyddar du dig

- 21/08/2019, 21:00

Råttan är ett djur som många tycker är obehagligt, och de små gnagarna kan även orsaka en hel del problem i hemmet. Tyvärr har djuret inte särskilt svårt att ta sig in i våra hem – och deras föredragna entré är som tagen ur en mardröm.

Att sömndrucket sitta på en toalett och plötsligt se en råtta dyka upp mellan benen kan för många låta som en mardröm. Sanningen är dock att det är ett högst sannolikt scenario. 

De små djuren är nämligen utmärkta simmare och har avloppet som sin hemmamiljö – så att klättra upp för avloppsröret är inga problem. 

Vanligt problem 

Råttor i toaletter kan låta osannolikt men det är faktiskt ett förvånansvärt vanligt problem, särskilt i storstäder. I våra hem finns nämligen mycket som lockar råttan, såsom matrester och bråte. Och detta är något som snabbt kan leda till krafsande gäster.

Råttorna kryper enkelt upp

Tyvärr är våra toaletter som konstruerade för råttan att klättra upp i. Råttans revben är nämligen fästa som ett gångjärn vid ryggraden. Detta gör att gnagaren utan problem kan ta sig igenom trånga utrymmen, såsom våra avloppsrör. 

Råttan är också en skicklig simmare och kan hålla andan i upp till tre minuter, så turen upp till toaletten fixar djuret galant, skriver National Geographic.

Ställer till med problem 

Väl i hemmet är råttan inte den trevligaste gästen. Råttor och människor fungerar nämligen ganska olika, där råttor bland annat tycker om att springa innanför väggar och gnaga på sladdar, skriver Aftonbladet

Därför kan det ligga i ens intresse att hålla gnagarna borta – och här finns det flera tips att hämta.

Råtta
Bildkälla: Pixabay

Så minskar du risken för råttor

Vad kan man då göra för att minska risken att råttan flyttar in? Jo, bland annat: 

  • Ta bort växtlighet intill fasaden. Till exempel kryddväxter skapar ett bra tillhåll för råttorna.
  • Samla inte på bråte och lövhögar, släng istället allt direkt.
  • Täta håligheter i fasaden.
  • Använd bara täta behållare med lock om du komposterar. Det är även viktigt att ha lock på sopkärl och tömma dem ofta.
  • Mata inte fåglar. Fågelfrön är gott även för råttor.
  • Håll rent på och under altanen, annars kan även detta bli ett trevligt tillhåll för råttan. 

Läs även: Pytonormar parade sig på hustak – då rasade det samman: "Helvetet bröt lös"

Har du haft en råtta i din toalett?