Sa-enkelt-kan-rattan-krypa-upp-i-toaletten
Så enkelt kan råttan krypa upp i toaletten - Foto: Pixabay

Så enkelt kan råttan ta sig upp i toaletten – så skyddar du dig

Råttan är ett djur som många tycker är obehagligt, och de små gnagarna kan även orsaka en hel del problem i hemmet. Tyvärr har djuret inte särskilt svårt att ta sig in i våra hem – och deras föredragna entré är som tagen ur en mardröm.


Att sömndrucket sitta på en toalett och plötsligt se en råtta dyka upp mellan benen kan för många låta som en mardröm. Sanningen är dock att det är ett högst sannolikt scenario. 

De små djuren är nämligen utmärkta simmare och har avloppet som sin hemmamiljö – så att klättra upp för avloppsröret är inga problem. 

Vanligt problem 

Råttor i toaletter kan låta osannolikt men det är faktiskt ett förvånansvärt vanligt problem, särskilt i storstäder. I våra hem finns nämligen mycket som lockar råttan, såsom matrester och bråte. Och detta är något som snabbt kan leda till krafsande gäster.

Råttorna kryper enkelt upp

Tyvärr är våra toaletter som konstruerade för råttan att klättra upp i. Råttans revben är nämligen fästa som ett gångjärn vid ryggraden. Detta gör att gnagaren utan problem kan ta sig igenom trånga utrymmen, såsom våra avloppsrör. 

Råttan är också en skicklig simmare och kan hålla andan i upp till tre minuter, så turen upp till toaletten fixar djuret galant, skriver National Geographic.

Ställer till med problem 

Väl i hemmet är råttan inte den trevligaste gästen. Råttor och människor fungerar nämligen ganska olika, där råttor bland annat tycker om att springa innanför väggar och gnaga på sladdar, skriver Aftonbladet

Därför kan det ligga i ens intresse att hålla gnagarna borta – och här finns det flera tips att hämta.

Bildkälla: Pixabay

Så minskar du risken för råttor

Vad kan man då göra för att minska risken att råttan flyttar in? Jo, bland annat: 

  • Ta bort växtlighet intill fasaden. Till exempel kryddväxter skapar ett bra tillhåll för råttorna.
  • Samla inte på bråte och lövhögar, släng istället allt direkt.
  • Täta håligheter i fasaden.
  • Använd bara täta behållare med lock om du komposterar. Det är även viktigt att ha lock på sopkärl och tömma dem ofta.
  • Mata inte fåglar. Fågelfrön är gott även för råttor.
  • Håll rent på och under altanen, annars kan även detta bli ett trevligt tillhåll för råttan. 

Läs även: Pytonormar parade sig på hustak – då rasade det samman: "Helvetet bröt lös"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du haft en råtta i din toalett?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.