Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Genombrottet: Snart kan insektskorv säljas i Sverige

- 07/09/2019, 17:58

Insektskorv, gryta på syrsor och maskmacka – får det munnen att vattnas? Oavsett hur du känner så kan produkterna faktiskt snart finnas att köpa i Sverige.

Insektskorv kanske inte låter särskilt aptitretande, men det kan bli nödvändigt att äta i framtiden. Det menar en svensk forskargrupp från Kristianstad som arbetar stenhårt med att få ut ordet – "insekter kan ätas!".

Bättre för klimatet 

Jakten på ett alternativt till traditionellt kött är sprunget ur klimatfrågan. Boskapsdjur kräver både mycket vatten och släpper ut stora mängder koldioxid – något som gör produktionen till en riktigt klimatbov.

Ett djur som är bättre att konsumera ur ett klimatperspektiv är då insekter. Och dessa ska även vara tillfredsställande för smaklökarna.  

– De innehåller bra proteiner, bra fetter och smakar bra, säger Karin Wendin, professor på HKR, till SVT.

Syrsor
Ett av de alternativ till kött som undersöks är syrsor. Bildkälla: Marcus Ericsson/TT

Kan bli lagligt nästa år   

Än så länge är det olagligt för butiker och restauranger i Sverige att sälja insekter som livsmedel. Om du är sugen på att prova behöver du dock inte vänta länge – redan nästa år kan lagen ändras.  

EU:s livsmedelsorgan EFSA håller på att granska tre ansökningar om att få sälja mjölmask och syrsor som mat. Ytterligare nio ansökningar är på väg att granskas. Om ansökningar godkänns kommer insekter kunna säljas som mat i Sverige redan nästa år. 

– Vi ser att det med stor sannolikhet kommer att godkännas nästa år och förbereder branschen för det, säger Nils Österström, ordförande för organisationen Insektsföretagen, till SVT.

I många delar av världen är det redan kutym att äta insekter – något som även kan komma att bli fallet i Sverige. 

Läs även: Sjuka förslaget: Ät människokött – för klimatet

Skulle du kunna äta insektskorv?