Greta-Thunberg-om-mamma-Malenas-karriar
Greta Thunberg om mamma Malenas karriär - Foto: Kirsty Wiggles/AP, Maja Suslin/TT

Greta Thunbergs känga till mamma Malena: "Bryr mig inte"

Greta Thunberg är hård när det kommer till klimatet – något som även gäller familjens flygvanor. I en intervju uttalar hon sig om hur mamma Malenas karriär påverkats av att inte flyga, och där framgår det att Greta inte förlorar sömn över det hela.


När Greta Thunberg bestämde sig för att sluta flyga var det inte bara hon som blev påverkad – även familjen fick hoppa på engagemanget.

Det här innebar att mamma och operasångerskan Malena Ernman fick lov att tacka nej till en hel del uppträdanden, något som inte rör Greta nämnvärt. Det avslöjar klimatkämpen i det amerikanska tv-programmet "The Daily Show". 

Malena fick sluta uppträda utomlands 

Att Greta vägrar flyga blev snabbt ett beslut som hela familjen fick hoppa på, mer eller mindre frivilligt. I en intervju med Skavaln tidigare i år berättade Greta hur hon fick familjen att förändra sina flygvanor. 

– Jag fick mina föräldrar att sluta flyga för några år sedan, sa Greta Thunberg då.

Främst blev mamma Malena påverkad, som fick välja mellan sina uppträdanden utomlands eller att engagera sig i klimatfrågan helhjärtat likt sin dotter. Hon valde det senare, som framgick av intervjun. 

– Hon fick byta karriär, förklarade Greta för en skrattande publik.  

Bildkälla: Instagram/gretathunberg

"Helt ärligt bryr jag mig inte"

Under onsdagskvällen var Greta med i ytterligare en tv-intervju där hon än en gång berörde frågan om hur mammans karriär påverkats. Där framgick det att 16-åringen inte låg sömnlös över situationen.

– Helt ärligt bryr jag mig inte om hur hon uppträder. Hon gör musikaler nu, så hon fick byta karriär men det var inte så stort, säger hon och inför både en skrattande programledare och publik i The Daily Show

Greta och mamma Malena. Bildkälla: Malin Hoelstad/SvD/TT

Klimatstrejk i USA 

Greta har inte tummat på sin "inget flyg"-policy. För närvarande är hon i USA efter en två veckors lång resa över Atlanten med segelbåt. Där har hon klimatstrejkat utanför FN skrapan och hon planerar även att strejka utanför Vita huset. 

Greta meddelade att hon skulle strejka utanför Vita huset på Instagram. Bildkälla: Instagram/gretathunberg

Läs även: Greta Thunberg talar ut om diagnosen: "Jag slutade prata”

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bryr du dig om klimatet?
Tack för din röst!