Greta Thunberg
Greta Thunberg öppnar upp sig om sin diagnos för Democracy Now! - Foto: Youtube/Democracy Now!/TT

Greta Thunberg talar ut om diagnosen: "Jag slutade prata”

Vår unga klimataktivist Greta Thunberg befinner sig för stunden i USA. Amerikanska Democracy Now fick en pratstund med henne och för dem öppnade hon upp sig om sin diagnos.


Klimataktivisten Greta Thunbergs, 16,  kamp för miljön tar ingen paus. Hon befinner sig just nu i USA och på fredagen tar hon kampen vidare till en av världens mäktigaste platser – nämligen Vita huset.

Mellan klockan 11.00 och 14.00 lokal tid kommer hon att demonstrera för klimatet utanför president Donald Trumps högkvarter.

Givetvis är det många amerikanska medier som vill ta en pratstund med vår unga klimataktivist när hon väl befinner sig på andra sidan Atlanten. 

"Jag slutade prata"

Här om dagen gästade Greta Democracy Now! där hon öppnade upp sig om sin diagnos och hur hon kände när hon insåg hur allvarligt läget är för vårt klimat. 

– När jag insåg att ingen gjorde något föll jag in i en depression som varade i ett år. Jag slutade prata, för jag har selektiv mutism. Eller jag hade, de säger att det ibland växer bort. Jag pratade bara med några få, som min lärare och mina föräldrar, säger Greta Thunberg i studion hos Democracy Now! 

Selektiv mutsism är en ångestproblematik som innebär att den drabbade pratar fullt ut i vissa miljöer, men är helt eller delvis tyst i andra. Det visar sig som en ofrivillig låsning som gör det omöjligt att prata.  

Greta Thunberg öppnade upp sig om sin diagnos när hon gästade Democracy Now! Bildkälla: Skärmdump Youtube/Democracy Now!

Efter en tid av depression började Greta att känna sig bättre.  

– Det berodde på att jag insåg att det fanns saker jag kunde göra. Jag kände att jag inte kunde sitta och inte göra någonting och slösa min tid, när jag faktiskt kan påverka. Jag började må bättre och blev en klimataktivist. 

Hon berättar att ju mer involverad hon blev i klimatkampen, desto gladare kände hon sig. 

– Jag kände att jag gjorde något viktigt som betyder något. 

Men alla är inte lika förtjusta över 16-åringens miljöengagemang. Nu vill en grupp inflytelserika personer sätta stopp för hennes framfart. Det kan du läsa mer om här!

Se Greta Thunberg i studion hos Democracy Now! i klippet ovan! 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!