Ny undersökning: Många unga avstår kött för klimatets skull

Enligt en ny undersökning så skippar många unga köttet för klimatets skull. De äldre däremot? De är inte lika övertygade att det är rätt väg att gå.


Det senaste året har det pratats mycket om klimatförändringar runt om i världen och hur vi ska kunna komma till bukt med den. 

En idé som är väldigt populär för individen, och i synnerhet bland unga, är att bland annat minska på sin köttkonsumtion. 

I en ny undersökning av SVT/Novus talar siffrorna för att mer än hälften av ungdomarna mellan åldrarna 18-29 har minskat intag av kött eller helt slutat äta det helt och hållet för klimatets skull.

Skiljer sig från olika åldersgrupper

Men andra åldersgrupper är inte alls lika övertygade som ungdomarna. Bland de som är mellan 50 och 79 så svarar ungefär en tredjedel att de antingen minskat sitt intag av kött eller slutat äta det, på grund av just klimatet.

Kan bero på ideologisk övertygelse

Men varför skiljer det sig så mycket från olika åldersgrupper? Enligt Torbjörn Sjöström, vd på Novus, så kan det ha att göra med att äldre inte nödvändigtvis är lika ideologiskt övertygade.

– Rent generellt ser vi att engagemanget för klimatet är större bland yngre än bland äldre. Det kan bero på att man har mer framtid framför sig ju yngre man är. Det kan också bero på att äldre inte är lika ideologiskt övertygade. Det är mer fokus på familjen, huset, livet. Vardagen tar över och långsiktiga frågor som klimatet hamnar i skymundan, säger Sjöström till SVT.

MER: FN:s larm: En klimatkatastrof i veckan – det här måste göras

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du ändrat dina matvanor på grund av klimatet?
Tack för din röst!