Ny app för klimatet lanseras av Fridays for Future.
Ny app för klimatet lanseras av Fridays for Future. - Foto: Pixabay, Janerik Henriksson/TT

Ny klimat-app lanseras – med Greta Thunberg

Klimatet har varit en väldigt omdiskuterad fråga den senaste tiden. Greta Thunberg har fått miljontals elever att strejka för klimatet, vilket har skapat debatter. Nu lanseras en ny app som ska underlätta för elever och vuxna att anmäla sin frånvaro.


Fridays for Future blev känt ikapp med Greta Thunbergs framfart.

Nu har miljörörelsen skapat en app för de elever som vill klimatstrejka.

I appen kommer både föräldrar och elever kunna anmäla sin frånvaro, varpå informationen skickas ut som ett mejl till den berörda skolan, Sveriges miljöminister Isabella Lövin (MP) samt utbildningsminister Anna Ekström från Socialdemokraterna.

Anledningen?

De vill att politiker ska få en större förståelse för den yngre generationen och deras oro, samt få mer insikt för den rådande opinionen för klimatet.

Delade åsikter

Men det råder delade åsikter gällande skolplikten kontra klimatet.

Fridays for Future skrev i ett pressmeddelande i samband med lanseringen av appen att klimatet borde gå före skolan, vilket andra inte riktigt håller med om.

– Eleverna har en skyldighet att vara i skolan, sedan är det upp till rektorn om man vill bevilja ledighet för en enskild elev. Men vi vill uppmuntra till en god dialog mellan hemmet och skolan, och det är viktigt att beakta även i det här fallet, förklarar undervisningsrådet på Skolverket, Maria Olausson till TT, skriver Veckorevyn.

Greta Thunberg berättar om diagnosen: "Jag slutade prata..."

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är appen en bra idé?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.