Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Greta Thunbergs succé fortsätter – är årets stora förebild

- 26/09/2019, 08:13 -

Varje år presenterar Nyheter24 undersökningen Ungdomsfokus där ungdomars perspektiv och hjärtefrågor kartläggs. Idag släpps årets rapport och resultatet kunde inte vara tydligare: Greta Thunberg är idolen och att engagera sig i klimatet är coolt.

Ungdomsfokus är en undersökning av Nyheter24 i samarbete med Rasmusen Analys som varje år kartlägger 15-29-åringars liv, framtidsdrömmar och drivkrafter. Undersökningen har genomförts årligen sedan 2015 och har på vägen tagit pulsen på de hetaste trenderna inom ungdomskultur. 

Årets mätning visar att ungdomarnas budskap är kristallklart: Greta Thunberg och klimatet är det som får hjärtat att slå ett extra slag. 

Greta Thunberg – stor förebild

Det visar sig i undersökningen att Greta Thunberg är en enormt stor förebild både hos män och kvinnor i landet. Men i övrigt så skiljer sig listorna åt rätt så rejält.

Greta Thunberg
Bildkälla: Instagram/gretathunberg

Bland kvinnorna hittar man i toppen just Greta Thunberg, Therese LindgrenHelen Torsgården, Bianca Ingrosso och Emma Watson

Hos unga män så kunde man hitta förebilder så som Elon Musk, Bill Gates, Zlatan Ibrahimovic, Leif GW Persson och som tidigare nämnt Greta Thunberg.

Klimatet engagerar – särskilt kvinnor

Att Greta Thunberg är en stor förebild för båda könen är kanske inte så konstigt. Det här är nämligen även den samhällsfråga som engagerar flest unga enligt undersökningen. Och deras framtidssyn när det kommer till moder jord är inte positiv. 

Majoriteten tror att vardagen kommer att präglas av katastrof och hopplöshet om 30 år. Absolut dystrast är unga kvinnor. Där ser många en framtid med utbredd torka, översvämningar och fattigdom framför sig.

Klimatet engagerar även unga män

Även unga män bryr sig om klimatet, men är något mer splittrade i deras åsikt. En stor andel ser en ljus framtid framför sig där teknologiska framsteg har löst klimatkrisen. En lika stor grupp menar dock att katastrofen är ett faktum. 

Så gick undersökningen till: 

  • Enkätundersökningen genomfördes under juni 2019 genom utskick till webbpaneler, annonser på Nyheter24:s sajt samt sociala medier samlades svar in från 1057 respondenter tillhörande målgruppen, 15-29 år.
  • Respondenterna är fördelade över hela riket: 25 procent bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö, 19 procent i en annan stor stad med över 100000 invånare, 24 procent i mindre stad (20-100000 invånare), 20 procent i småstad (1000-20 000 invånare) och 12 procent på landsbygden. 
  • 54 procent har minst en förälder med högskoleutbildning. 11 procent har utländsk bakgrund, det vill säga är själva utrikes födda eller har två utrikesfödda föräldrar. 
  • Svaren i undersökningen har viktats för att bli befolkningsrepresentativa med avseende på kön och ålder. 2 procent av de svarande vill varken definiera sig som man eller kvinna.

Läs även: Greta Thunbergs stora resa: Fem oförglömliga citat

Är Greta din förebild?