Enligt undersökningen Ungdomsfokus är Greta Thunberg årets stora förebild.
Enligt undersökningen Ungdomsfokus är Greta Thunberg årets stora förebild. - Foto: Mstyslav Chernov AP/TT, Jacquelyn Martin AP/TT

Greta Thunbergs succé fortsätter – är årets stora förebild

Varje år presenterar Nyheter24 undersökningen Ungdomsfokus där ungdomars perspektiv och hjärtefrågor kartläggs. Idag släpps årets rapport och resultatet kunde inte vara tydligare: Greta Thunberg är idolen och att engagera sig i klimatet är coolt.


Ungdomsfokus är en undersökning av Nyheter24 i samarbete med Rasmusen Analys som varje år kartlägger 15-29-åringars liv, framtidsdrömmar och drivkrafter. Undersökningen har genomförts årligen sedan 2015 och har på vägen tagit pulsen på de hetaste trenderna inom ungdomskultur. 

Årets mätning visar att ungdomarnas budskap är kristallklart: Greta Thunberg och klimatet är det som får hjärtat att slå ett extra slag. 

Greta Thunberg – stor förebild

Det visar sig i undersökningen att Greta Thunberg är en enormt stor förebild både hos män och kvinnor i landet. Men i övrigt så skiljer sig listorna åt rätt så rejält.

Bildkälla: Instagram/gretathunberg

Bland kvinnorna hittar man i toppen just Greta Thunberg, Therese LindgrenHelen Torsgården, Bianca Ingrosso och Emma Watson

Hos unga män så kunde man hitta förebilder så som Elon Musk, Bill Gates, Zlatan Ibrahimovic, Leif GW Persson och som tidigare nämnt Greta Thunberg.

Klimatet engagerar – särskilt kvinnor

Att Greta Thunberg är en stor förebild för båda könen är kanske inte så konstigt. Det här är nämligen även den samhällsfråga som engagerar flest unga enligt undersökningen. Och deras framtidssyn när det kommer till moder jord är inte positiv. 

Majoriteten tror att vardagen kommer att präglas av katastrof och hopplöshet om 30 år. Absolut dystrast är unga kvinnor. Där ser många en framtid med utbredd torka, översvämningar och fattigdom framför sig.

Klimatet engagerar även unga män

Även unga män bryr sig om klimatet, men är något mer splittrade i deras åsikt. En stor andel ser en ljus framtid framför sig där teknologiska framsteg har löst klimatkrisen. En lika stor grupp menar dock att katastrofen är ett faktum. 

Så gick undersökningen till: 

  • Enkätundersökningen genomfördes under juni 2019 genom utskick till webbpaneler, annonser på Nyheter24:s sajt samt sociala medier samlades svar in från 1057 respondenter tillhörande målgruppen, 15-29 år.
  • Respondenterna är fördelade över hela riket: 25 procent bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö, 19 procent i en annan stor stad med över 100000 invånare, 24 procent i mindre stad (20-100000 invånare), 20 procent i småstad (1000-20 000 invånare) och 12 procent på landsbygden. 
  • 54 procent har minst en förälder med högskoleutbildning. 11 procent har utländsk bakgrund, det vill säga är själva utrikes födda eller har två utrikesfödda föräldrar. 
  • Svaren i undersökningen har viktats för att bli befolkningsrepresentativa med avseende på kön och ålder. 2 procent av de svarande vill varken definiera sig som man eller kvinna.

Läs även: Greta Thunbergs stora resa: Fem oförglömliga citat

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är Greta din förebild?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.