Fem-oforglomliga-citat-fran-Greta-Thunberg
Fem oförglömliga citat från Greta Thunberg - Foto: Instagram/gretathunberg, Janerik Henriksson/TT

Greta Thunbergs stora resa: Sju oförglömliga citat

Den 30 maj 2018 fick Greta Thunberg sin första debattartikel om klimatet publicerad – sedan dess har allt gått i en väldans fart. Från att träffa Barack Obama till att delta i FN-möten, Greta har gjort allt. Här är sju starka citat från 16-åringen.


Greta Thunberg är klimataktivisten som har tagit världen med storm. I augusti 2018 hade hon sin första "skolstrejk för klimatet". Ett år senare seglade hon över Atlanten för att delta på ett möte med några av världens främsta makthavare. Ja, resan har minst sagt varit intensiv.  

Här är sju oförglömliga citat från miljökämpen: 

"Om jag inte hade haft Asperger och varit så konstig så hade jag fastnat i det här sociala spelet som alla andra verkar vara så förtjusta i." – Intervju i Skavlan, 18/1-2019. 

Låt oss börja med citatet som fick hela Sverige att falla för klimatkämpen. I sin intervju i Skavlan pratade Greta om sitt engangemang för klimatet – och hur hennes Asperger diagnos är till hennes fördel när det kommer till den. Något som gav upphov till citatet ovan.

Gretas intervju i Skavlan. Bildkälla: Pillan Thelaus /SVT

"Många personer säger att Sverige bara är ett litet land och att det inte spelar någon roll vad vi gör. Men jag har lärt mig att man aldrig är för liten för att göra skillnad." Tal i United Nations Climate Change Conference (COP24), 12 december 2018. 

Drygt en månad innan den uppmärksammade Skavlan intervjun var Greta i Polen, Katowice, och höll tal på den stora klimatkonferensen COP24. Där påpekade hon att inget land, eller person, är för liten för att hjälpa till. 

Greta talade till klimataktivister under sin vistelse i Polen. Bildkälla: Alik Keplicz/AP

"Vissa människor säger att jag borde studera för att bli en klimatforskare så jag kan "lösa" klimatkrisen. Men klimatkrisen har redan blivit löst. Vi har redan all fakta och alla lösningar. Allt vi behöver göra är att vakna upp och förändra oss." Tal från Gretas TedxStockholm, 24 november 2018.  

Drygt ett halvår efter Gretas första skolstrejk blev hon tillfrågad att göra ett TedXStockholm tal, en svensk förgrening av internationella Ted Talks. Där uppmanade Greta än en gång världen till aktion när det kommer till klimatet – och påpekade att vi redan sitter på lösningarna. 

Bildkälla: Twitter/TedxStockholm

"Du kan inte lösa krisen utan att behandla den som en kris, utan att se helhetsbilden. Du kan inte lämna ansvaret till individer, politiker, marknaden eller andra delar av världen. Det här måste inkludera allt och alla." Tal i National Assembly, Paris, Frankrike 23/7-2019.  

I somras stod Greta inför själva franska parlamentet och kom med ett och annat hårt bud. Bland annat skickade hon en skämtsam känga till de parlamentariker som valt att bojkotta hennes tal, "jag är ju trots allt bara ett barn", sa hon inför parlamentet. 

Greta när hon anlände till National Assembly 2019. Bildkälla: Rafael Yaghobzadeh/AP

"Vuxna säger att vi är skyldiga unga personer att ge dem hopp. Men jag vill inte ha ert hopp, jag vill inte att du ska vara hoppfull. Jag vill att du ska ha panik. Och sen vill jag att du ska agera, agera som du skulle göra i en kris."  – Tal i World Economic Forum (WEF), Davos, Schweiz, 22 januari 2019. 

När Greta besökte organisationen WEF i Davos, Schweiz, kom hon med en stark uppmaning till de så kallade "Davos eliterna" – bland annat redde hon ut när det passar att vara hoppfull och inte.  

"Skolstrejk för klimatet-skylten fick följa med till Schweiz. Bildkälla: Valentin Flauraud/AP

"Ni har alla framtidens generationers ögon på er. Och om ni väljer att svika oss har jag bara en sak att säga – vi kommer aldrig att förlåta er" – Tal på UN Climate Summit, New York, USA 23 September 2019.

I september höll Greta ett känslosamt tal på UN Climate Summit i New York som skapade reaktioner världen över. Med tårar i ögonen och skakig röst beskrev 16-åringen den otroliga besvikelsen som hon känner över makthavares sätt att hantera klimatkrisen. 

Bildkälla: Jason DeCrow/AP

"Det här är helt fel. Jag borde inte vara här. Jag borde vara i skolan på andra sidan havet. Ändå kommer ni till oss unga personer och ber om hopp. Hur vågar ni. Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord. Ändå är jag en av de som har tur. Människor lider" – Tal på UN Climate Summit, New York, USA 23 September 2019.

I samma tal blev Greta mer personlig och beskrev det absurda i att hon, ett barn, tvingas agera åt politikernas vägar. Talet har hyllats världen över och har beskrivits som historiskt. 

Greta gick av scenen inför chockade makthavare efter sitt nu berömda tal. Pontus Lundahl/TT

Läs även: Ett år med Greta Thunberg – här är hennes otroliga resa

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.