Hundarna på omslagsbilden har inte smittats av sjukdomen.
Hundarna på omslagsbilden har inte smittats av sjukdomen. - Foto: Fotograf: Till vänster: Martina Holmberg / TT. Till höger: Shutterstock

Expertens varning om dödliga hundsjukdomen: "Var uppmärksam"

Hittills har 30-40 hundar insjuknat och minst 26 hundar dött av den fortfarande okända hundsmittan i Norge. Det pågår fortfarande en stor kartläggning av Norska Veterinærinstituttet för att se om det finns något samband mellan dödsfallen.


Sedan förra veckan har den mystiska hundsjukdomen fortsatt skapa panik bland norska hundägare. Karen Erlbacher är Smittskyddshandläggare på Jordbruksverket. Hon säger till Nyheter24 att man fortfarande inte vet något nytt om smittan då Norge fortfarande håller på att göra analyser. Totalt har fyra hundar obducerats. 

– Det har dock gått att utesluta att det skulle röra sig om salmonella, förgiftning eller råttgift, säger Karen Erlbacher. 

Analysen visade att det fanns två sorters bakterier i proverna, bland annat Clostridium perfringens och Providencia alcalifaciens. Den ena bakterien är vanligt förekommande och är ett resultat av onormala tillstånd i tarmen. 

Spridning till Sverige

Karen Erlbacher säger att det just nu inte finns någon risk att smittan kommer att sprida sig till Sverige. Om det förekommer sådana risker så kommer Statens veterinärmedicinska anstalt hemsida att uppdateras. 

Kontakta veterinär om hunden får kräkningar eller diarré

Svenska hundägare bör oavsett vara uppmärksamma om de märker att deras hundar har blodig diarré eller kräkningar. 

– Hundägare bör alltid vara uppmärksamma på dessa symptom, inte bara på grund av smittan i Norge, säger Karen Erlbacher.

Läs mer här: Dödlig hundsmitta härjar i Norge - kan sprida sig i Sverige

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hund?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Är du sugen på nytt jobb? Nyheter24 listar sex yrken där chansen till jobb är mycket stor och månadslönen är över 40 000 kronor.

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.