11 gånger Greta Thunberg har fått "kritik"

- 20/09/2019, 17:27 -

Greta Thunberg har blivit hyllad globalt för sitt engagemang i miljö- och klimatfrågor. Men det är inte alla som uppskattar Gretas starka engagemang. Nyheter24 har listat sex gånger Greta har fått en känga riktad mot sig.

Mäktiga ledare inom politiken och internationella världskändisar har stått på rad för att få berömma den hängivna och ambitiösa 16-åringen Greta Thunberg Men ibland får miljöaktivisten även kritik. Här är sex tillfällen när Greta har mötts av en och annan känga:

1. Båtresan

Greta fick kritik när det framkom att båten hon seglade med till New York var sponsrad av biljätten BMW och lyxkoncernen LVMH. Greta svarade senare på denna kritik på Twitter:

”Självklart har Team Maliza sponsorer. Men när det kommer till resan med mig till New York finns inga kommersiella sponsorer. Alla kommersiella sponsorers loggor har tagits bort. Inga pengar eller framtida betalningar är involverade. De erbjöd mig en gratis skjuts för att de stöder min sak.”

Greta Thunberg seglar in i New Yorks hamn. (Foto: Craig Ruttle / TT).

2. "En djupt störd messias"

Det andra tillfället vi har listat var när ledarskribenten Andrew Bolt, som via en krönika på australienska Herald Sun slängde en känga åt aktivisten. Andrew Bolt kallade henne då för "en djupt störd messias från den globala uppvärmningsrörelsen". I artikeln nämner han bland annat att han "aldrig har sett en så ung tjej med så många mentala störningar bli behandlad som en guru av så många vuxna". 

3. "Sankta Greta"

Den minst sagt färgstarka TV-personligheten och artisten Alexander Bard, gick i somras ut i Dagens Medias podcast Under femton och sågade Thunberg. Greta Thunberg närvarade på eventet Brilliant minds i somras. Bard säger i podcasten att han ”hatar” hela eventet. 

– Det är så vansinnigt ytligt. Det är bara Stureplan en gång till. Brilliant minds är inget att ha, Jag tycker inte att "sankta Greta" är det minsta intressant, säger Alexander Bard i podcasten. 

Alexander Bard på pressträff 2014 angående den nya säsongen av
Alexander Bard på pressträff 2014 angående den nya säsongen av "Idol." (Foto: FREDRIK SANDBERG / TT).

4. Riksdagsmannen: "I sak har hon så klart fel om sina undergångshot"

Jan Ericson, den moderata riksdagsmannen kritiserade Greta i augusti i år. Han menade att larmen om den globala uppvärmningen är överdrivna. Ericson menar att Greta har fel om sina teorier om undergången och att hon blir utnyttjad som en bricka i ett spel där andra bara försöker tjäna pengar på henne. 

5. Olycksseglingen

Den brittiska affärsmannen Arron Banks skämtade på Twitter om att Greta skulle råka ut för en olycka på havet under sin resa mot USA.  ”Det sker märkliga segelbåtsolyckor i augusti månad...”, skriver han under en tweet med bild på Greta Thunberg, som brittiska miljöpartisten Caroline Lucas lagt ut. 

6. Åkessons känga

I sitt sommartal riktade Jimmie Åkesson en känga mot Greta Thunberg. Åkesson menar på att klimatdebatten är överdriven och att Thunberg seglats till USA inte är något att ta efter. Sverigedemokraternas partiledare  har tidigare uttryckt missnöje angående Greta Thunbergs skolstrejker. Denna gång riktades alltså kritiken mot hennes val av färdmedel till USA för klimatmötet. Greta svarade senare på kritiken från Åkesson, mer om det går att läsa här.

Jimmie Åkesson utanför plenisalen inför statsministeromröstningen i riksdagen. (Foto: Janerik Henriksson/TT).


7. Blev hånad av Trump

Några timmar efter att Greta Thunberg höll sitt tårfyllda tal i FN den 23 september gick USA:s president Donald Trump till attack mot svenska 16-åringen. 

"Hon verkar vara en väldigt glad ung tjej som ser fram mot en ljus framtid. Fint att se!", skrev presidenten på Twitter

8. Påhoppad av rysk statsvetare: "Nervsjuk"

Under en intervju i rysk radio angrep statsvetaren och publicisten Georgij Bovt den svenska 16-åringen. Han hade bland annat synpunkter på hennes utseende och manér. 

– När denna flicka börjar prata så aggressivt… Det är tydligt att hon har något slags nervsjukdom, sa han. 

Mer om detta går att läsa här.

9. Franska lyxmiljardärens attack

Bernard Arnault beräknas vara världens näst rikaste man, och han är inget fan av Greta Thunberg. Fransmannen sa under ett hållbarhetsseminarium att han inte köper 16-åringens tillväxtkritik. Han menade också att hon inte alls inger hopp i kommande ungdomsgeneration.

– Hon erbjuder ingenting, sa Arnault. 

Du kan läsa mer om den hårda kritiken här

10. Jeremy Clarksons hårda angrepp 

Han är en av Storbritanniens största tv-profiler och programledare. Jeremy Clarkson har rasat mot svenska 16-åringen i en kolumn i tidningen The Sun. 

”Hur vågar du segla till USA på en kolfiberbåt som du inte har byggt själv och som kostar 15 miljoner pund, pengar som du inte har tjänat själv, och som har en reservdieselmotor som du inte har nämnt”, skriver han bland annat.

Du kan läsa mer om angreppet här

11. Vladimir Putins kyliga kommentar: "Manipulerad tonåring"

Den ryske presidenten verkar inte vara en del av tonåringens följarskara.

På en energikonferens beskrev Vladimir Putin klimataktivisten som en "snäll men illa informerad tonåring". 

Presidenten menade också att hon "manipulerats till att ställa orealistiska krav" i det tal som hon höll på FN:s klimattoppmöte i slutet av september.

Du kan läsa mer om kritiken mot Greta Thunberg här.

Stenhårda ögonblicket: Här får Donald Trump världens kallaste blick av Greta Thunberg

Tycker du kritiken är befogad?