Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experterna: Därför kommer inte Greta Thunberg få Nobels fredspris

- 09/10/2019, 14:43 -

Greta Thunberg är nominerad till Nobels fredspris 2019. Men hur stor är chansen att hon kammar hem det? Det här är vad som talar emot 16-åringen.

Det var tidigare i år som Greta Thunberg blev nominerad till Nobels fredspris, ett enormt ärofyllt och hedrande pris. 

I dagsläget är hon tippad att ta hem utmärkelsen, men det finns en chans att hon inte vinner det. Nyheter24 har listat det som talar emot att Greta får priset.

Greta Thunberg
Greta Thunberg är nominerad till Nobels fredspris. Bildkälla: Graham Hughes AP/TT

Egentligen är det väl tre stora punkter som talar emot Greta. Det första är hennes hjärtefråga och det andra är att det är fel år. Låt oss förklara:

Sambandet mellan klimat och konflikt

En sak som kan tala emot Greta är självaste sambandet mellan klimatförändringar och konflikter runt om i världen. Det anses nämligen inte att det finns ett entydigt samband som tyder på det.

 – Vissa omständigheter med brist på resurser kan leda till konflikt, men brist på resurser kan också leda till samarbete, Isak Svensson, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, till Dagens nyheter.

Fel tidsperiod

Sen har vi en av de största motsättningarna. Att tiden helt enkelt inte är kommen för Greta. Hur menar vi då? Jo, för att priset avser en prestation man åstadkommit under 2018. 

För det är ju under självaste 2019 som Greta har fått med sig de stora massorna, trots att hon var en grej i Sverige redan förra året. 

– Genomslaget för rörelsen har kommit först under det senaste halvåret. Framför allt mellan den 20 och 27 september. Och det är kanske fortfarande lite för tidigt att säga vad det hela leder till, säger Isak Svensson till DN.

Hennes ålder

En annan faktor som tros spela in är Gretas ringa ålder. Henrik Urdal, forskningsledare vid Peace Research Institute i Oslo, menar att det faktum att hon bara är 16 år kan ställa till det för henne  – men att det ändå finns en liten chans.

– Det enda sättet som jag tror att det ska ske är om hon skulle dela sitt pris med någon annan som Malala, säger Urdal till AFP.

Malala, som ni minns, delade Nobels fredspris 2014 tillsammans med Kailash Satyarthi.

Men det finns som sagt en chans och Greta har oddsen på sin sida enligt bettingbolagen. Kanske räcker det till och med hela vägen? Men det får vi reda på den 11 oktober.

MER: 6 konspirationsteroier om Greta Thunberg