Greta-Thunberg-berattar-om-bakgrunden-till-sina-tal
Greta Thunberg berättar om bakgrunden till sina tal - Foto: Instagram/gretathunberg, David Zalubowski/AP

Greta Thunberg öppnar upp sig om sina tal – så får hon hjälp

Greta Thunberg är 16-åringen som har tagit världen med storm. Utöver att strejka för klimatet åker hon även runt och framför en hel del tal. På senaste tiden har det dock ifrågasatts om Thunberg skriver sina tal själv – något som hon nu reder ut.


Greta Thunberg har minst sagt gjort en stor resa. Från att träffa Barack Obama till att tala inför några av världens största makthavare – Thunberg har gjort allt. 

Och just klimataktivistens tal har blivit något av en het potatis. På senaste tiden har nämligen en hel del konspirationsteorier börjat cirkulera kring 16-åringen, däribland ett rykte om att hon inte skriver sina egna tal. 

I en intervju med Dagens Nyheter berättar nu Thunberg om hur det ligger till. Där förklarar hon bakgrunden till sina tal, och reder ut vilken typ av hjälp hon får. 

Historien bakom FN talet – ville skämma ut församlingen 

I intervjun tar Thunberg avstamp i det världsberömda tal som hon höll inför FN:s generalförsamling i september. 

I talet blev Thunberg mer personlig och känslosam än vad hon brukar vara. Bland annat sa hon att makthavare har "stulit hennes barndom".

Sedan dess har hennes ord spridits världen över. Nu berättar Thunberg om hur talet kom till. 

– Jag började tänka på innehållet vid midsommar ungefär. Att budskapet skulle vara ”How dare you?”. Att skuldbelägga och skämma ut makthavarna. Sen gjorde jag som jag alltid gör, jag sköt upp det. Så det var väl några dagar innan som jag började skriva det, säger hon till DN.

Greta Thunbergs tal inför FN:s generalförsamling har blivit världskänt. Bildkälla: Jason Decrow/AP

Skickar till forskare  

Thunberg berättar även om hur hennes talskrivande brukar gå till i allmänhet, däribland vilken typ av hjälp hon får.

Hon uppger att hon själv skriver talen, men att hon skickar sina texter till forskare när de är klara för att säkerställa att all fakta stämmer. 

– Ja, när talet är någorlunda klart skickar jag det till en eller flera forskare, vilka det är varierar. Det kan vara en expert inom ett visst område, till exempel. Och så inom några timmar, oftast, så har jag fått svar från dem. Som kommentarer i dokumentet, ”här borde du lägga till det här” eller så. Om det är faktafel eller saker som kan misstolkas så ändrar jag, förklarar hon för DN.

Thunberg i USA

För närvarande är Thunberg i USA, Colorado, där hon fortsätter att arbeta för klimatet. I dagarna ska hon bege sig norrut mot Wyoming, Idaho och Montana, uppger hon på sin Instagram.

Läs även: Beskedet: Greta Thunberg snuvad på Nobels fredspris 2019

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!