Fredag 16 Apr
Stockholm

SMHI: Därför är det så sjukt kallt just nu

Därför är det så kallt i Sverige just nu
Meteorologen besvarar: Därför är det så kallt i Sverige. Foto: Pixabay

Burrr! På vissa håll i landet är det riktigt kallt just nu. Men varför? Det tog Nyheter24 reda på.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det slås köldrekord, på köldrekord, på köldrekord i landet just nu. Det är faktiskt riktigt kallt på sina håll. Under natten till måndag uppmättes hela -25,7 grader i Pajala, vilket är ett nytt köldrekord för säsongen.

Men varför är det så himla kallt? Nyheter24 kontaktade SMHI för att gå till botten med det.

– Man kan börja med att det ligger just nu en kall luftmassa över hela landet. Särskilt längst i norr har vi de här lägre temperaturerna just nu. Den här senaste tiden från slutet på oktober, har det varit kallare än normalt, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI till Nyheter24.

Men hur mycket kallare än normalt har det då varit? Ja, vi snackar inte någon halvgrad här inte.

– Det är rätt så mycket kallare än normalt, särskilt i den nordligaste delen av Sverige. Där har det varit runt sju till åtta grader kallare än vanligt vid den här årstiden, berättar Karlsson.

Så blir vädret framöver

Så hur blir det framöver? Ja – det ser inte ut som att någon värmevåg kommer precis. Enligt SMHI finns det nämligen risk att det blir lite kallare ju längre veckan lider.

– Den här luftmassan kommer ligga kvar i veckan, så att temperaturerna kommer att fortsatt att vara kall. Det ser väl ut som att det skulle kunna bli kallare luft som rör sig ned norrifrån men då främst i Norrland, säger Linus Karlsson och fortsätter:

– Om man kollar läget just nu är hela landet omfamnad av en kall luftmassa. Sen varierar det från söder till norr. Längst i söder är det mycket kustlandsklimat som hindrar temperaturen från att sjunka. 

MER: Så får du bort isen från bilrutan på 5 sekunder

Kommentera
Kopiera länk
Dela