Onsdag 21 Apr
Stockholm

Ett år sedan Dante försvann – nu berättar pappan om sorgen

Dantes-pappa-berattar-om-saknaden
Dantes pappa berättar om saknaden. Foto: Polisen, Jonas Dagson/TT

För ett år sedan skakades hela Sverige om när 12-åriga Dante från Falkenberg försvann. Efter en stor sökinsats som engagerade tusentals frivilliga hittades Dante till slut död. Nu berättar pappa Sven om den stora saknaden efter sonen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Den 7 november 2018 skulle människor över hela Sverige komma att visa sin stora medmänsklighet. 

Efter att polisen meddelat att 12-åriga Dante, som hade Downs Syndom, försvunnit inleddes en stor sökinsats efter pojken. Både polis, militär, kustbevakning och tusentals frivilliga deltog.

Två dagar senare hittades pojken avliden vid ett vattendrag. 

I en intervju med Hallandsposten berättar nu Dantes pappa Sven om den stora saknaden efter sonen, och hur han hanterat tiden som har gått. 

"Ville visa sig duktig" 

I intervjun berättar Sven att han försökt sätta ihop vad som egentligen hände den där tisdagskvällen när Dante försvann. 

– Han visste att han inte fick gå ut med hunden själv. Men jag tror att han ville visa sig duktig, att han kunde klara av samma saker som vi andra i familjen, säger Sven till Hallandsposten.

Tror att Dante letade efter hunden

Sven tror Dante smet iväg med familjens hund när han fick chansen. Därefter är händelseförloppet oklart. 

– Sen vet vi inte riktigt hur allt gick till, mer än vilken väg han gick. Hundspårningen visar hur han har gått, men inte varför. Förmodligen tappade Dante Puttes koppel någonstans på vägen, säger pappan till Hallandsposten.

Dante
Bildkälla: Polisen

Pappan misstänker dock att Dante letade efter hunden för att ställa saker och ting till rätta, och att han under sökandet ramlade i vattnet. Hunden Putte kom hem senare under kvällen, ensam. 

Dante skulle blivit 13 år i sommar 

I intervjun berättar Sven hur rörd han är över det stora engagemang som folk visat under och efter Dantes försvinnande. 

– Man talar ofta om hur hårt samhället kan vara, om ondskan som finns. Men här såg vi hur mycket god vilja det finns bland människor, hur alla enades för att försöka hjälpa min lille Dante. En rufsig kille på tolv år som flertalet av de sökande aldrig hade träffat, eller hade någon koppling till alls, säger pappan till Hallandsposten.

Dante
På Stortorget i Falkenberg tändes ljus för Dante. Bildkälla: Thomas Johansson/TT

I somras skulle Dante ha fyllt 13 år. På pojkens födelsedag släppte familjen iväg ballonger och planterade ett träd i Dantes namn. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela