Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sover din hund eller katt här? Då vet du att den älskar dig

- 15/11/2019, 20:15 -

Tycker din fyrbenta vän om att ligga nära ditt ansikte? Eller gör den helst en barriär mellan dig och din partner? Hur djuret nu än väljer att sova så är det i alla fall inte en slump – tvärtom säger det mycket om er relation.

Vad är egentligen mysigare än att sova med sin hund eller katt? Inte nog med det, utifrån hur din lilla kompis lägger sig kan man faktiskt få reda på en hel del om er relation.

Vissa sovpositioner är nämligen förknippade med tillit och kärlek, medan andra skvallrar om att någon helst vill ha mat...

Låt oss förklara!

Avslöjar relation

Den brittiska djurforskaren Peter Neville har djupdykt i det här med sömn och djurs relationer till oss människor. 

Efter gedigen forskning har han kunnat kartlägga flera sovpositioner som vittnar om kärlek, men också andra känslor, skriver DailyMail.

Här är fem sovpositioner att hålla utkik efter:

Sover i knävecket – trygghet och tillit

Om din hund eller katt kryper ihop till en liten boll bakom ditt knäveck kan du skatta dig lycklig. Det här betyder nämligen att djuret känner sig trygg med dig. 

Hund
Bildkälla: Shutterstock

Skapar en vägg – gillar dig, men inte din partner...

Om din fluffiga vän istället lägger sig mellan dig och din partner kan du vara glad, men det är ett desto sämre betyg för din (mänskliga) älskling. 

Det här innebär att djuret känner ett starkt band till dig, men vill hålla den så kallade "inkräktaren" långt borta.

Hund
Bildkälla: Shutterstock

Kuddtjuven – vill gärna ha mat av dig 

Okej, vi ska inte vara för hårda mot kuddtjuven. Hundar och katter som lägger sig nära ansiktet söker ofta extra mjukhet, vilket det ju inte är något fel på. 

Det är dock också ett strategiskt beslut för att snabbt kunna få lite extra uppmärksamhet, till exempel om djuret behöver en matleverans...

Hund
Bildkälla: Shutterstock

Smyger sig långsamt nära ansiktet – vill ha stöd

Börjar din hund eller katt med att sova nere vid fötterna för att sedan långsamt röra sig uppåt? Då kan det vara ett tecken på att djuret känner sig osäker och behöver stöd. 

Om beteendet fortsätter kan det vara klokt att fundera på vad den eventuella osäkerheten bottnar i.

Katt
Bildkälla: Shutterstock

Ockupanten – vet att den kan köra med dig 

Brukar din fyrbenta vän demonstrativt lägga sig tvärsöver sängen och breda ut sig rejält? Då har du antagligen en liten översittare på halsen. 

Det här betyder dock inte att djuret ogillar dig, men den vet att den oftast får som den vill... 

Hund
Bildkälla: Shutterstock

Läs även: Fem tecken på att din katt hatar dig