Då inträffar meteorregnet Geminiderna 2019
Då inträffar meteorregnet Geminiderna 2019. - Foto: Shutterstock

Meteorregnet Geminiderna 2019: Då är det och så ser du det

Meteorrsvärmen Geminiderna lockar åskådare runt hela jordklotet. Men när kan man se fenomenet och hur gör man det som bäst? Det har vi svaret på!


Runt december varje år får vi chansen att se det oerhört kraftfulla och intensiva meteoregnet Geminiderna och 2019 är inget undantag.

Den extremt aktiva meteorsvärmen kommer att besöka oss runt den 13 och 14 december så det gäller att ringa in datumen i kalendern om man vill se spektaklet.

Geminiderna. Bildkälla: Shutterstock

Geminiderna brukar kallas för alla stjärnkikares favoritregn och det är egentligen inte så konstigt. Meteorerna är väldigt små, så pass små så de tränger in i jordens atmosfär med relativt låg hastighet, skriver Illustrerad vetenskap.

Detta gör så att stjärnfallet ofta lyser kraftigt under en kortare tid med mindre svansar. Inte nog med det så kan man se cirka 150 stjärnfall i timmen om man har tur. Bara en sån sak!

Så ser du det som bäst

Ett bra tips är att vara utanför landets större städer, helst ska du även leta dig till en mörk plats med klar vy över himmeln. Vänta i ungefär 20 minuter så att ögonen kan ställa in sig till mörkret, skriver Populär astronomi.

Titta uppåt, men undvik att titta på månen – fokusera istället på den mörkaste platsen.

Har du en stjärnkikare, ta gärna med dig den. Men det ska vara möjligt att se skådespelet så länge man har lite tålamod bara.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!