Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SMHI varnar för plötslig ishalka i jultrafiken

- 20/12/2019, 20:52

Tusentals svenskar ger sig i dagarna ut på vägen för att åka och fira jul. Det gäller dock att vara försiktig i trafiken då SMHI nu varnar för ishalka på sina håll.

Julafton ligger runt hörnet och folk har redan nu börjat resa till platserna där man ska fira julafton. Men det gäller att vara försiktig, i alla fall om man ska färdas på vägen nu i dagarna.

SMHI har under fredagen utfärdat ett antal varningar i flera län för bland annat plötslig ishalka. Det är framförallt i södra Norrland man behöver vara försiktig under dagen.

SMHI varnar för ishalka.
SMHI varnar för ishalka. Bildkälla: Terje Pedersen NTB scanpix/TT

Det är i Jämtlandsfjällen, Jämtlands län, Västernorrlands län och i Västerbottens läns kustland SMHI har utfärdat varningarna.

I Jämtlandsfjällen kan man vänta sig underkylt regn över hela området, och i den norra delen av Jämtlands län lika så.

I Västernorrlands län väntas det underkylt regn senare på eftermiddagen, och i Västerbottens läns kustland kan man vänta sig underkylt regn eller regn på kalla vägbanor.

Kan bli besvärligt i trafiken

Bengt Olsson på trafikverket menar att man bör vara vaksam och extra försiktig om man beslutar sig för att ta bilen de kommande dagarna.

– Och bara för att man lyssnat på väderprognosen är det inte säkert att det är det man ser framför sig, eftersom väder är så våldsamt lokalt. Det kan skilja sig på 100 meter från en bra väg till en riktigt rackarhal väg. Man måste ha extra span på vägytan, framför allt om du är nära vattendrag, säger Olsson till Expressen.

MER: Så får du bort isen från bilrutan på 5 sekunder