Greta Thunberg nominerad till Nobels fredspris igen – här är motiveringen

- 31/01/2020, 10:52 -

Greta Thunberg är nominerad till Nobels fredspris 2020. Det har två riksdagsledamöter från Vänsterpartiet sett till.

Greta Thunberg har tagit världen med storm – och har priser och utmärkelser som visar det. 

Under 2019 blev hon bland annat utsedd till "årets person" av Time Magazine, kammade hem titeln "årets unga miljöhjälte" och blev nominerad till Nobels fredspris

Den senare blev hon dock snuvad på av Etiopiens premiärminister Abyi Ahmed Ali, men nu har 17-åringen en chans till revansch. 

Thunberg har nämligen återigen blivit nominerad till utmärkelsen – denna gång av Vänsterpartiets riksdagsledamöter Håkan Svenneling och Jens Holm.

Motiveringen

Svenneling och Holm nominerar både Thunberg och Fridays For Future till Nobels fredspris. 

I deras motivering nämner de bland annat att Thunberg fått politiker att öppna upp ögonen för klimatfrågan.

"Greta Thunberg är en klimataktivist, och den huvudsakliga anledningen till att hon förtjänar Nobels fredspris är att hon trots sin unga ålder har jobbat hårt för att få politiker att öppna sina ögon för klimatkrisen", skriver de i ett brev till den Norska Nobelkommittén. 

De skriver även att klimatkrisen kommer att leda till krig och konflikter i framtiden, något de menar gör att Thunberg kvalar in för utmärkelsen. 

Greta Thunberg
Bildkälla: Jessica Gow/TT

Så går nomineringarna till

Tusentals människor har befogenhet att nominera kandidater till Nobels fredspris, däribland tidigare pristagare, regeringsministrar och medlemmar ur den Norska Nobelkommittén. 

Kommittén själva avslöjar aldrig vilka som är nominerade, men de som har nominerat får avslöja namnen på deras kandidater om de vill. 

Läs även: Här är Greta Thunbergs iskalla svar till Donald Trump