Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Donald Trumps corona-attack: "Sverige lider mycket svårt"

- 08/04/2020, 07:43 -

USA har det svårt – men i Sverige är det ännu värre. Det verkar nu vara budskapet från president Donald Trump, som gick till attack i natt.

Coronaviruset fortsätter att härja världen över – ett av de hårdast drabbade länderna är USA.

Tisdagen var den mörkaste dagen hittills för USA, enligt CNN rapporterades över 1 800 dödsfall till följd av coronaviruset bara på ett dygn, 

Under natten höll Donald Trump och hans "taskforce", insatsgruppen mot viruset, en nästan två timmar lång presskonferens – där presidenten bland annat attackerade Sverige. 

"Sverige gjorde det"

Det var när Trump fick en fråga om social distansiering som han valde att gå till angrepp mot Sveriges inställning – Trump menar att Sverige inte tillämpar social distansiering. 

– Alla som gör så stänger nu ner. Storbritannien var ett exempel. De pratar om Sverige, men Sverige lider mycket svårt . Du vet det va? Sverige gjorde det. Flocken. De kallar de för ”flocken”. Sverige lider mycket illa. Det är ett sätt att göra det, men… du vet, alla har tittat på alla andra, och hittills har nästan alla länder gjort det som vi gjort det, sa Donald Trump under pressträffen. 

Han fortsätter: 

– Om vi inte gjort det hade vi förlorat hundratusentals fler människor, okej?

Tegnell svarar

Men Trump får mothugg. I SVT nu på morgonen fick statsepidemiologen Anders Tegnell frågan vad han anser om Trumps uttalande. 

– Det är förstås väldigt jobbigt i Sverige, inte minst inom sjukvården, men jämfört med situationen i New York fungerar det fortfarande väldigt bra i Sverige, svarade då Tegnell. 


"Kaos"

Men i USA är det snarare president Trump som är under hård attack. 

Enligt CNN:s kommentator Stephen Collison tyder nattens presskonferens på att det råder kaos inom Trump-administrationen – och att Trumps inkonsekventa ledarskap börjar bli ett problem för virusläget och ekonomin. 

Donald Trump har också fått mycket kritik för att han under våren velat tona ner farorna med coronaviruset, och för att han haft en på tok för optimistisk syn på när landet ska kunna öppna upp igen. 

MER OM USA: Mörka siffran: Så många kan dö av coronaviruset i USA