Black Lives Matter-demonstration i Stockholm
Black Lives Matter-demonstration i Stockholm - Foto: Jonas Ekströmer / TT / Instagram/ rasmusaaman

Oroligheter under demonstrationen – då går polisen ner på knä

Under gårdagens Black Lives Matter-demonstration i Stockholm blandades det viktiga budskapet med oroligheter i kontakt med polisen. En polis hyllades för sin viktiga gest.


Igår, 3 juni, hölls en stor demonstration i centrala Stockholm för att visa solidaritet för Black Lives Matter-rörelsen. Rörelsen blossade upp på nytt den 25 maj då George Floyd, 46, dödades av polis vid ett gripande i Minneapolis, USA.

Demonstrationen på Sergels torg. Bildkälla: Jonas Ekströmer / TT

Demonstrationen i Stockholm blev mycket stor och det var mycket folk på plats. På sociala medier började klipp och bilder spridas som visade sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

Poliser på T-centralen. Bildkälla: Jonas Ekströmer / TT

Ett klipp från T-centralen visar hur polisen använder pepparsprej mot demonstranterna och slår dem med batonger, skriver Aftonbladet. Två personer ska ha frihetsberövats, misstänkta för anstiftan till våldsamt upplopp.

Polis lugnade stämningen med viktig gest

Ett annat klipp som delats flitigt på sociala medier visar hur en kvinnlig polis lugnar ner en folkmassa.

Innan händelsen hade det varit oroligt på platsen och poliser hade sprungit ut från en bil med batonger för att skingra demonstranterna. Men det gjorde bara stämningen ännu mer orolig.

Då gjorde den kvinnliga polisen den viktiga gesten. Hon stannade upp, lade undan sin batong, gick ner på knä och höjde näven i luften. Hon höll också upp en skylt som hon får låna av en av demonstranterna med texten "White silence is violence". 

Polisen stannar upp och ner på knä. Bildkälla: Instagram/rasmusaaman

Folkmassan runt henne börjar jubla och applådera, du kan se händelsen i klippet ovan.

Folkmassan blir genast mycket lugnare och folk börjar röra sig från platsen. Flera stannande även upp för att krama polisen, som är märkbart berörd med tårar i ögonen.

Polisen blev berörd efter händelsen. Bildkälla: Instagram/rasmusaaman

Att just gå ner på knä har blivit en vanlig gest under protesterna i USA. Där knäböjer poliser för att visa solidaritet med demonstranterna och visar avståndstagande från det våld och den rasism som finns inom kåren.

Oroligheter blossade upp på nytt

Aftonbladet skriver att efter den fina händelsen blev stämningen på platsen återigen orolig när polisen fick förstärkning. 

Sammandrabbning mellan demonstranter och polis vid slottet. Bildkälla: Jonas Ekströmer / TT

Poliser från anländande fordon ska då ha sprungit ut med dragna batonger. De poliser som redan fanns på plats ska då ha desperat försökt signalera åt sina kollegor att sluta och att de hade läget under kontroll.

Gårdagens demonstration. Bildkälla: Jonas Ekströmer / TT

Vid halv elva-tiden på kvällen ska sammandrabbningarna ha lugnat sig i centrala Stockholm. 

Läs också om hur mycket pengar kampanjen för George Floyd samlat in

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!