Försvarsmakten Gotland
Försvarsmakten Gotland - Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten/TT/Google Maps

Försvarsmakten i skarp insats: 6 000 ryssar utanför Gotland

Försvarsmakten har höjt beredskapen som svar på en rysk militärövning.


Det var under tisdagen som ryska landstigningsfartyg passerade öster om Gotland, detta som en del av en stor rysk militärövning.

Dessutom är det som bekant riktigt stökigt i Belarus just nu. Detta gör att svenska försvarsmakten har inlett en beredskapsinsats i Östersjön, skriver Dagens Nyheter.

"Det här är ingen övning"

Insatsen sker både till havs, på Gotland och i luften.

– Det här är ingen övning, ingen beredskapskontroll, utan en skarp insats, säger Försvarsmaktens insatschef viceamiral Jan Thörnqvist till DN.

Ryssland har just nu 6 000 man nära den svenska gränsen i och med militärövningen.

– Regeringen står bakom Försvarsmaktens agerande. Vi har över tid ett försämrat säkerhetsläge och just nu har vi oroligheter i Belarus och vi följer oerhört noga hur det utvecklar sig, säger försvarsminister Peter Hultqvist till DN.

Händer ytterst sällan

Aftonbladet har pratat med Karlis Neretnieks, generalmajor och tidigare rektor för Försvarshögskolan. Han tror att den ryska övningen har flera ändamål, bland annat att skicka signaler till väst att inte lägga sig i oroligheterna i Belarus.

Han tycker att det är bra att Sverige och Försvarsmakten agerar rätt. 

– Sverige reagerar på mer aktivitet i Östersjöområdet, som Försvarsmakten gjort på ett förtjänstfullt sätt. Det är ytterst sällan vi har höjt beredskapen i Sverige. Det är intressant att man säger det rakt upp och ner att det beror på omvärldsläget. Jag tycker att det är mycket bra, då har man fattat att försvarsmakten är ett säkerhetspolitiskt instrument som man kan spela med, säger Neretnieks till Aftonbladet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.