Mönstring Värnplikt Corona
Mönstring Värnplikt Corona - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT/Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Så påverkas mönstringen av corona – här är stora förändringen

Coronapandemin har påverkat i stort sett allt i samhället – även mönstringen. Nyheter24 har tagit reda på hur det ligger till med det. Blir det som vanligt?


I våras stängde Rekryteringsmyndigheten i ungefär en månad, på grund av coronapandemin. Man passade då på att införa en hel del skyddsåtgärder. 

Till exempel satte de upp barriärskydd i lokalerna och införde en gräns för hur många som får vistas i lokalen. 

– Personalen som behöver ha fysisk kontakt med de prövande, till exempel vid EKG, kommer att ha mask och skyddsutrustning, säger Marinette Nyh Radebo, kommunikationschef på Rekryteringsmyndigheten till Nyheter24.

Om du ska mönstra nu under hösten kommer du att möta personal iklädd mask och annan skyddutrustning. Risken för smitta är ju större när du utför olika fysiska tester som får dig att svettas. 

Ett testmoment tas bort

Det finns specifikt ett moment som är mer riskfyllt än andra: det fysiska arbetsprovet på cykel. Då testas man i grupp, och därför har Rekryteringsmyndigheten bestämt att ta bort det helt.

– Med anledning av detta utgår momentet helt och ersätts istället av ett förfarande där den fysiska kapaciteten skattas, säger Marinette Nyh Radebo.

Ska du mönstra kommer du alltså inte behöva göra cykel-testet. 

Bildkälla: Fredrik Sandberg / TT

Personer födda 2001 skulle egentligen ha varit färdigmönstrade i maj 2020, men så blev det inte. Då var det var ungefär 1 700 personer kvar at mönstra, och för dem hävdes helt enkelt beslutet, och de slapp.

Om man är en av dessa personer och fortfarande vill göra värnplikten kan man själv skicka in en ansökan.  

För de födda 2002 började mönstringen nu i augusti istället för i maj, som planerat. Än så länge ser det ut som att alla som fått sin kallelse också kommer att få mönstra under hösten och våren.

De som sedan går vidare från mönstringen kommer att rycka in från och med juni nästa år.

Läs mer:

Så förbereder du dig inför mönstringen

Så hög lön får du om du gör lumpen

Det här ska du göra om du får ett brev om mönstring

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du gjort lumpen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Minskad köttproduktion – stänger storslakteri

Statsministern duckar frågor i Bryssel

Nästan alla EU-ledare har svarat på frågor runt pågående toppmöte i Bryssel. Men från Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) är det än så länge tyst, bortsett från ett kort uttalande om EU:s ekonomi på väg in till dagens möte.

FHM: Fler äldre behöver ta covid-spruta

Fler äldre behöver få vaccinet mot covid-19 i april, enligt Folkhälsomyndigheten.

Uppgifter: Hundratals kilo kokain beslagtaget

Flera personer har gripits i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm.

MP: "Fruktansvärd framtidsbild"

Miljöpartiet oroar sig för att högerextrema ska få allt mer makt i EU-parlamentet efter valet. Det är en fruktansvärd framtidsbild de målar upp, säger partiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke.

Dödstalet stiger efter attacken mot Tjernihiv

Minst 18 människor dödades i den ryska attacken mot staden Tjernihiv i norra Ukraina på onsdagen. Både Ryssland och Ukraina uppger att de hejdat drönarattacker under natten.