Tisdag 30 Nov
Stockholm

Nya bilderna visar: Ett fyra meter långt hål i skrovet på Estonia

Estonia
Estonia förliste 1994. Foto: TT/DPLAY

Helt nya bilder, filmade med dykkamera, avslöjar nu helt nya fakta om MS Estonia, som förliste 1994. Nu försöker experter ta reda på vad som hänt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det har gått 26 år sen Estonia-katastrofen. Natten till 28 september 1994 förliste färjan MS Estonia på Östersjön. 852 människor dog. 

Många teorier om olyckan har funnits genom åren. Enligt haveriutredningen orsakades katastrofen av att fartygets bogvisir – alltså delen som sitter längst fram på fartyget – lossnade i det hårda vädret. 

Nya unika bilder

Nu kan en ny dokumentärserie, producerad av DPlay, avslöja att det finns ett stort hål på vraket.  Det är journalisten Henrik Evertsson som undersökt vraket med en dykkamera. 

Bilder från DPlay-dokumentären

Ett klipp från serien, som nu går att se på DPlay, visar hur kameran filmar en fyra meter lång reva på fartygets sida. 

– Åh jävlar! Det är en ordentlig jävla skada, säga Evertsson när han ser skadan. 

I dokumentären intervjuas flera experter som får titta på skadan. En teori är att bogvisiret, som lossnat från båten, slagit i fartygets sida. 

"Utesluter inte en explosion"

– Det finns många möjliga förklaringar till hur det här kan gått till. Fartyget kan ha träffat något som flöt i vattnet. Det skulle kunna vara bogvisiret, säger Jörgen Amdahl, professor i marinteknik vid norska NTNU. 

En 3D-modell visar hålet (DPlay)

Frank Børresen, norsk örlogskapten, är också inne på att det är en yttre påverkan.

– Jag utesluter inte att det är en explosion, men det är mycket osannolikt, säger Børresen, som menar att skadorna på skrovet och färgen hade varit större om det rört sig om en explosion. 

Under de 26 år som Estonia legat på östersjöns botten har fartyget vänt på sig i den mjuka leran. Därför har kamerateamet nu kunnat filma en sida av fartyget som innan legat mot botten. 

”Estonia - fyndet som ändrar allt”, går nu att se på DPlay. Se bilder från dokumentären i videospelaren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela